Bloomberg: Viktor Orban, pe urmele lui Putin. Își amenință adversarii cu închisoarea, invocând amestecul străin

Bloomberg: Viktor Orban, pe urmele lui Putin. Își amenință adversarii cu închisoarea, invocând amestecul străin

Ungaria va crea o nouă Agenție pentru Protecția Suveranității, cu sprijin bugetar și instituțional amplu, inclusiv din partea serviciilor de informații, pentru a identifica pretinse eforturi străine de a influența politica, potrivit unui proiect de lege depus de partidul de guvernământ Fidesz, relatează Bloomberg.

Viktor Orban FOTO AFP

Orban îl va alege pe șeful agenției. Proiectul de lege, care este aproape sigur că va fi aprobat, deoarece parlamentarii lui Orban dețin o supramajoritate în legislativ, va impune și o pedeapsă de închisoare de până la trei ani politicienilor care acceptă fonduri străine în alegeri. De asemenea, va permite autorităților să închidă grupurile civile despre care se consideră că încalcă noile reglementări.

Orban le-a spus susținătorilor săi săptămâna trecută că vor fi necesare reguli mai stricte pentru a menține în frâu ceea ce el a numit „hegemonia liberală”, pe care a învinuit-o pentru înfrângerea usturătoare suferită în alegerile din 2002, care l-a trimis în opoziție vreme de opt ani.

„Trebuia să învățăm lecția că nu va exista suveranitate în timp ce există hegemonie liberală”, a spus premierul maghiar într-un discurs de săptămâna trecută, în care aproape că a echivalat suveranitatea cu propria sa guvernare. „Am fost în guvern, dar nu la putere”, a subliniat el.

Orban a creat ceea ce este considerat cea mai puternică mașină de propagandă din Europa care cuprinde un aparat mediatic aliniat și un grup de peste 500 de portaluri, de la presă scrisă la canale televiziune și platforme digitale, controlate de o fundație condusă de partidul de guvernământ.

În timp ce oficialii partidului lui Orban au declarat anterior că așa-numitul proiect de lege privind suveranitatea ar încerca să vizeze și finanțarea străină a mass-media, proiectul de lege nu menționează acest lucru în mod explicit. O parte din portalurile independente în continuă scădere depind de finanțare din străinătate pentru a putea funcționa, în timp ce cabinetul lui Orban și companiile de stat canalizează fonduri vaste către o mass-media pro-guvernamentală, notează Bloomberg.

În ce constă proiectul de lege propus de Fidesz

Principalele puncte ale pachetului au fost deja prezentate de liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Máté Kocsis la o conferință privată a Fundației Századvég, lunea trecută. Fidesz propune amendamente la patru legi:

În Legea fundamentală ar extinde partea privind protecția identității constituționale și cea privind protecția culturii creștine cu o secțiune privind recunoașterea suveranității;

În Legea electorală, domeniul de aplicare al reglementărilor aplicabile partidelor politice ar fi extins pentru a include ONG-urile și candidații electorali, astfel încât toți cei care candida la alegeri ar trebui să respecte aceleași legi.

Codul penal ar include infracțiunea de acceptare de finanțare străină în calitate de membru, reprezentant sau ofițer al unei organizații candidate la alegeri. În urma adoptării amendamentului o astfel de faptă ar fi pedepsită cu închisoare de până la 3 ani.

O instituție separată ar fi înființată pentru a proteja suveranitatea și pentru a investiga procesele care sugerează interferențe străine.

Potrivit MTI, citat de telex.hu, vorbind în cadrul conferinței private, liderul grupului Fidesz a mai spus că „cei de partea suveranității naționale” nu au o problemă cu stânga politică, ci cu presa de stânga. Deși și finanțarea externă a presei este o preocupare, Kocsis a spus că „finanțarea serioasă care poate fi folosită pentru alegeri vine prin intermediul ONG-urilor”, și, prin urmare, pachetul legislativ privind protecția suveranității propus nu abordează reglementarea acestei probleme în mass-media.

În urmă cu câteva zile, Viktor Orbán le-a spus membrilor Consiliului Diasporei Maghiare că următorii 10-15 ani vor fi despre apărarea suveranității atât în Ungaria, cât și în multe alte părți ale lumii.

„Se așteaptă o dezbatere importantă pe marginea Legii privind protecția suveranității, care va fi prezentată în curând în Parlament, dar trebuie să stabilim interdicții clare pentru a împiedica banii străini să influențeze alegerile din Ungaria”, a declarat Orbán, potrivit MTI.

Poziția partidelor maghiare la guvernare este că Comisia Europeană „oferă mai mulți bani organizațiilor de stânga, ONG-urilor, instituțiilor media de stânga, ONG-urilor, mass-mediei finanțate cu dolari și politicienilor finanțați cu dolari decât imperiul Soros”. Kocsis a spus că scopul lor este să „îngreuneze lucrurile pentru cei care vând țara în schimbul dolarilor”. „Vrem să îngreunăm lucrurile pentru jurnaliştii de stânga, pseudo-ONG-urile și politicienilor finanţaţi cu dolari”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?