BM: Creșterea economică în țările Europei și Asiei Centrale (EAC) se va accelera ușor în anul 2017, la 1,9%

BM: Creșterea economică în țările Europei și Asiei Centrale (EAC) se va accelera ușor în anul 2017, la 1,9%

Creșterea economică în țările Europei și Asiei Centrale (EAC) se va accelera ușor în anul 2017, urmând să ajungă la 1,9%, în urma stabilizării prețurilor la petrol, ceea ce va aduce beneficii jumătății răsăritene a regiunii și ca o consecință a continuării procesului de recuperare în jumătatea vestică, informează BM printr-un comunicat remis AGERPRES.

Conform celei mai recente analize economice regionale în țările EAC, intitulată "Trade in Transition" (Relațiile comerciale în economiile aflate în tranziție), un raport dat publicității la Tbilisi, Georgia, creșterea economică prognozată pentru 2017 este de 1,9%, în creștere de la 0,3% cât s-a estimat în octombrie, și va rămâne la o cotă stabilă de 1,8% în 2018.

Raportul citat mai menționează și faptul că politicile care se axează pe îmbunătățirea relațiilor comerciale din regiune sunt vitale pentru a se consolida această creștere modestă. Relațiile comerciale au fost vitale pentru îmbunătățirea nivelului de trai în țările EAC. De la începutul perioadei de tranziție, în anii '90, și până la ora actuală, comerțul a promovat creșterea, a dus la crearea de locuri de muncă și a acordat acces la mai multe bunuri și servicii pentru milioane de persoane, mai semnalează BM.

"Creșterea abruptă înregistrată la nivelul comerțului internațional în ultimele trei decade au transformat regiunea în mod spectaculos. Această creștere a făcut posibilă tranziția către economia de piață în țările Europei Centrale și de Est, fiind legată și de crearea unei piețe comune în Uniunea Europeană. Comerțul a promovat inovația și la ora actuală mai mulți oameni din regiune participă la piața muncii decât înainte. Cu toate acestea, concurența internațională și noile tehnologii au redus gradul de siguranță la nivelul pieței muncii. Țările trebuie să-și alinieze sistemele de protecție socială la aceste noi realități ale pieței muncii, pentru a-i ajuta pe lucrători să facă față acestor incertitudini", a declarat Hans Timmer, economist-șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.

Raportul mai menționează că, la nivel general, regiunea a făcut față tendinței globale continue de încetinire a relațiilor comerciale, volumele comerciale continuând să crească într-un ritm de două ori mai rapid decât PIB-ul. Încetinirea actuală a exporturilor Chinei a fost în ultimul timp principalul factor de încetinire a schimburilor comerciale la nivel global, însă nivelul redus de competitivitate al exporturilor chineze a deschis de fapt noi oportunități pentru țările EAC.

Conform raportului, țările EAC pot valorifica cel mai bine aceste oportunități, adoptând noi strategii de creștere, care să se concentreze pe aceste noi oportunități de angajare în sectoare care sunt competitive la nivel internațional.

"Pentru a putea fi valorificată această strategie, sunt necesare trei tranziții:continuarea tendinței de a produce bunuri care se vând pe piețele internaționale, pentru a susține trecerea de la importuri la exporturi; o reorientare dinspre comerțul intraregional, care a definit țările EAC în ultimele decenii, spre piețele asiatice; și o trecere de la bunuri spre servicii, cum ar fi turismul și software-ul, care oferă cele mai multe oportunități de creștere pe viitor", se mai arată în documentul BM.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro