BNR: Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au ajuns la 23,5 % din PIB la finele T1 2021

BNR: Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au ajuns la 23,5 % din PIB la finele T1 2021

Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au crescut cu 1,1 puncte procentuale, în primul trimestru din 2021, ajungând la 23,5% din PIB, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României.

Depozitele şi numerarul administraţiei publice au înregistrat o creştere de 1,1 puncte procentuale în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2020, şi au reprezentat 4,6% din PIB. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au scăzut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 9,8% din PIB, iar poziţia alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) s-a majorat cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 6,3% din PIB.

Soldul pasivelor financiare ale administraţiilor publice a cunoscut o creştere mai accentuată decât cel al activelor financiare. Astfel, angajamentele financiare ale administraţiei publice au reprezentat în trimestrul analizat 55% din Produsul Intern Brut (cu aproximativ 11 puncte procentuale mai mult faţă de trimestrul I 2020).

"Această majorare este explicată în mare măsură de evoluţia emisiunilor de titluri de natura datoriei emise în lei, atât pentru finanţarea deficitului bugetar, cât şi pentru refinanţarea datoriei publice. În trimestrul I al anului 2021, acest instrument de datorie a reprezentat 40,3% din PIB, cu 8,6 puncte procentuale mai mult decât în aceeaşi perioada a anului precedent. Soldul creditelor angajate a crescut cu 1,6 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 6,4% din PIB, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au majorat cu 0,7 puncte procentuale, până la 7,6% din PIB", menţionează BNR.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat un necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 2% din PIB în trimestrul I 2021 şi de 1,8% din PIB în trimestrul I 2020.

Administraţia centrală a prezentat necesar de finanţare atât în trimestrul I 2021 (2% din PIB), cât şi în trimestrul I 2020 (1,8% din PIB), în timp ce administraţiile locale au înregistrat capacitate de finanţare în perioada analizată, respectiv de 0,4% din PIB în trimestrul I 2021 şi de 0,1% din PIB în acelaşi trimestru al anului
precedent.

Administraţiile de securitate socială au avut un necesar de finanţare atât în trimestrul I 2021 (0,3% din PIB), cât şi în trimestrul I 2020 (0,1% din PIB). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria