BNR estimează pentru anul în curs o creștere economică între 4% și 5%

Banca Națională a României (BNR) prognozează pentru acest an o creștere economică între 4% și 5%, dar aceasta este legată de modelul macroeconomic al instituției, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

"Prognoza din modelul nostru este confidențială, nu o spunem, dar este undeva între 4 și 5%. Nu are relevanță cu construcția bugetară, nu le puneți în contrapartidă, ca să ne mai creăm o problemă în societate! Este o prognoză legată de modelul nostru macroeconomic. (...) Și noi am greșit cu prognoza de inflație de un an și jumătate, în sensul că inflația a fost mult mai mică. Nu cred că sunt foarte mulți analiști încrezători în prognozele noastre când greșești. Așa sunt prognozele. Lucrăm în economie de piață și avem foarte mulți factori", a spus Isărescu.

Construcția proiectului de buget pe anul 2017 are la bază o creștere economică de 5,2%, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,96% din PIB și o inflație medie anuală de 1,4%, conform Raportului privind situația macroeconomică pe anul 2017 și proiecția acesteia pe anii 2018 — 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Comisia Națională de Prognoză a revizuit în sus prognoza de creștere a economiei până în 2020, acești indicatori stând la baza construirii proiectului de buget pentru 2017. Astfel, pentru 2017, estimarea de creștere a fost revizuită de la 4,3% în Prognoza de toamnă la 5,2% în cea actuală.

La rândul său, Banca Mondială a previzionat, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale, că economia României va crește cu 3,7% în 2017.

De asemenea, cifrele incluse în ultimul raport regional al FMI (Raportul economic de toamnă pentru CESEE), publicat pe 2 noiembrie 2016, sunt similare cu cele din World Economic Outlook (luna octombrie). FMI mizează în 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al României de 3,8%, cel mai ridicat ritm de creștere economică din Europa.

Și estimările Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) indică pentru economia românească un ritm de creștere 3,7% în 2017, România urmând să înregistreze cel mai ridicat ritm de creștere din Europa, potrivit raportului privind Perspectivele Economiei Globale publicat la începutul lunii noiembrie 2016.

În plus, Comisia Europeană estimează pentru 2017 un avans de 3,9%, conform previziunilor economice de toamnă publicate la începutul lui noiembrie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Sondaje PSD cu erori mari și facturi uriașe

2 Lista completă a jurnaliștilor și analiștilor care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis la dezbaterea de ma…

3 Cum susținea Viorica Dăncilă în PE adoptarea Ordonanței 13 care-l salva pe Dragnea

4 Ce e asta? Astăzi este ziua Olguței, cumva?

5 Rareș Bogdan / Dezbaterea lui Iohannis va fi pe model american. Ne așteptăm ca audiența să fie de peste 7 milio…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan