Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

BNR: Guvernatorul Mugur Isărescu va putea primi pensia în momentul în care depune cererea de acordare a acesteia

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, va putea primi pensia numai din momentul în care va depune cererea de acordare a pensiei și numai pentru viitor, nefiind îndreptățit să primească retroactiv sumele, se arată într-un comunicat de presă al instituției remis, miercuri, AGERPRES.

'Din punct de vedere legal, menționăm faptul că acordarea indemnizației de pensionare de către BNR nu este condiționată de depunerea dosarului de pensionare. Condițiile de acordare a indemnizației de pensionare sunt expres prevăzute în contractul colectiv de muncă al Băncii Naționale a României. Totodată, precizăm că, până în prezent, dl. Mugur Isărescu, deși avea dreptul legal, nu a formulat și nu a depus cerere privind acordarea pensiei la casa teritorială de pensii, potrivit art.103 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice', se arată în document.

Potrivit acestuia, în conformitate cu prevederile art. 104, alin. 2 al legii menționate, pensia se plătește numai ulterior momentului depunerii cererii de acordare a pensiei.

'Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condițiile prevăzute de prezenta lege, și se acordă de la data înregistrării cererii. Mugur Isărescu va putea primi pensia numai din momentul în care va depune cererea de acordare a pensiei și numai pentru viitor, nefiind îndreptățit să primească retroactiv sumele (în sensul celor arătate a se avea în vedere motivarea Curții Constituționale în decizia 183/2016, pronunțată într-o speță similară)', menționează sursa citată.

În cursul zilei de miercuri, 7 septembrie, ca urmare a hotărârii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, BNR face publice veniturile anuale nete aferente anilor 2009 — 2015 din declarațiile de avere ale membrilor CA aflați în funcție în această perioadă.

Astfel, conform comunicatului BNR, în 2009 guvernatorul a avut un venit net de 617.444 lei, în 2010 — 595.456 lei, în 2011 — 772.380 lei, în 2012 — 807.679 lei, în 2013 — 828.950 lei, în 2014 — 963.652 lei și în 2015 — 1.144.069 lei.

BNR precizează că în cazul veniturilor încasate de Guvernatorul Mugur Isărescu, variația veniturilor a fost determinată de factori de natură exogenă, respectiv reducerea salariilor nete cu 25% în 2010, creșterea veniturilor nete prin plafonarea CAS în 2011, de indexări salariale în linie cu rata inflației (anii 2009-2014), de acordarea participației la profit (excepție făcând anii 2009 și 2014) și de încasarea indemnizației de pensionare (o tranșă în 2014, două în 2015).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 VIDEO Președintele Iohannis, dezvăluiri șocante despre votul din Diaspora!

3 ALERTĂ SCANDAL la Realitatea TV cu un bou de la PNL și jurnalista Ioana Ene Dogioiu! / VIDEO

4 ALERTĂ N-au bani să plătească! Legea pensiilor a fost respinsă din cauza absenteismului masiv al senatorilor P…

5 PSD a început mistificarea realității! Românii au votat, dar România a rămas tot pe mâna păpușilor lui Dragnea…

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară