Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

BNR prognozează o inflaţie de 3,3% în al doilea trimestru din 2021

Rata anuală a inflaţiei IPC este prognozată să atingă 4,2% la finele anului curent, 3,4% în decembrie 2020 şi 3,3% la orizontul proiecţiei, respectiv trimestrul II 2021, conform Raportului asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României.

"Rata anuală a inflaţiei IPC este prognozată să atingă 4,2% la finele anului curent, 3,4% în decembrie 2020 şi 3,3% la orizontul proiecţiei, respectiv trimestrul II 2021. Sub impactul şocurilor nefavorabile din prima parte a anului, indicatorul este anticipat să se menţină în afara intervalului ţintei centrale şi pe parcursul semestrului II 2019. Ulterior, rata anuală a inflaţiei va coborî în jumătatea superioară a intervalului ţintei în trimestrul I 2020, ca urmare a disipării influenţei şocurilor inflaţioniste înregistrate în urmă cu un an. Valorile anticipate pentru restul intervalului de prognoză se plasează pe o traiectorie relativ stabilă", se spune în Raport.

Conform documentului, preţurile volatile ale alimentelor (LFO) sunt proiectate a înregistra o dinamică anuală de 11,4% la finele anului curent şi de 2,9% la sfârşitul celui viitor, valori relativ similare celor din Raportul anterior. Traiectoria acestora este configurată de creşterile de amploare care au avut loc la începutul anului curent pe plan european (în contextul condiţiilor meteorologice nefavorabile) şi de ipoteza înregistrării unei recolte agricole normale în 2020 cu efect de atenuare a presiunilor inflaţioniste asociate acestei componente la acest orizont.

Raportul menţionează că traiectoria preţurilor administrate prevede creşteri anuale de 1% şi 2,8% la finele anului 2019 şi, respectiv, finalul celui viitor. Comparativ cu Raportul anterior, proiecţia pentru sfârşitul anului curent a fost ajustată în jos cu 0,9 puncte procentuale, în principal pe seama reducerii preţurilor gazelor naturale furnizate în regim reglementat clienţilor casnici. Pentru finele anului viitor nivelul proiectat este similar celui prognozat în runda precedentă, în absenţa unor noi informaţii relevante pentru acest orizont de timp.

Dinamica anuală a preţurilor combustibililor este preconizată să atingă 4,7% la finele anului curent, nivel revizuit în sens descendent cu 1,7%, şi 2,1% la sfârşitul celui viitor, valoare reevaluată în sens ascendent cu 0,4%.

Scenariul de evoluţie a preţurilor produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice prevede dinamici anuale de 6,7% şi 4,2% la finele anului curent şi, respectiv, sfârşitul celui viitor.

Raport menţionează că, în pofida diminuării unor riscuri evidenţiate în runda precedentă, conduita politicii fiscale şi a celei de venituri îşi păstrează relevanţa ca sursă de riscuri, dar mai ales de incertitudini pe intervalul de proiecţie. Configuraţia acestor politici ar putea fi grevată de calendarul electoral încărcat din perioada 2019-2020 - cu runde succesive de alegeri prezidenţiale, locale şi parlamentare -, în condiţiile în care atât caracteristicile execuţiei bugetare din anul curent, cât şi setul de măsuri ce vizează majorarea punctului de pensie (în 2019 şi 2020) ar impune, cel mai probabil, măsuri compensatorii consistente, în vederea încadrării în plafoanele bugetare de referinţă.

Conform BNR, astfel de măsuri sunt reclamate şi de necesitatea realizării unei compresii a cererii agregate excedentare din economie, indispensabilă din perspectiva diminuării riscurilor unei continuări a amplificării dezechilibrului extern şi, astfel, a asigurării în manieră sustenabilă a surselor de finanţare a acestuia. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine sunt marii masoni din Ministerul de Interne

2 Avortul ratat Victor Ponta a făcut ieri 47 de ani. Cornelia Naum, mamă: „Nu am vrut să țin sarcina, cînd eram …

3 Tic-tac! MISTERUL schimbării prenumelui Rodica în Viorica Nica al actualei Viorica Vasilica Dăncilă va fi eluc…

4 Gata, îl scot din țară! Încă un infractor va scăpa nepedepsit! Mario Iorgulescu va fi transferat la o clinică …

5 VIDEO Femei plimbate în lesă prin centrul Timișoarei

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există