Boala de care suferă un sfert din șoferii profesionști. Sindromul poate duce la accidente grave

Boala de care suferă un sfert din șoferii profesionști. Sindromul poate duce la accidente grave

Spitalul CF Timișoara pune la dispoziția celor interesați, gratuit, un aparat de identificare a apneei, un sindrom de care suferă între 25 și 30 la sută dintre șoferii profesioniști și care poate cauza accidente rutiere.

Studiile arată că 25 la sută dintre șoferii profesioniști suferă de apnee FOTO Pixabay

Sindromul de apnee se caracterizează prin pauze respiratorii în timpul somnului, care se repetă în mod frecvent și au o durată mai mare de 10 secunde. Potrivit medicilor, acestea sunt însoțite de microtreziri cauzate de scăderea bruscă a oxigenului în sânge.

Medicii Spitalului CF Timișoara susțin că, potrivit statisticilor, între 25 și 30 la sută dintre șoferii profesioniști suferă de Sindromul de Apnee în Somn Obstructivă.

„Somnolența excesivă în timpul zilei și apariția tulburărilor de atenție sunt două dintre consecințele sindromului de apnee care pot avea urmări dintre cele mai grave: adormirea la volan ce ar putea duce la producerea de accidente”, au mai transmis medicii Spitalului CF Timișoara.

Bărbații, cei mai afectați

O clasificare de gen arată că între 10 și 17 la sută dintre bărbați, între trei și nouă la sută dintre femei și doi-trei la sută din rândul copiilor suferă de această boală.

„Cei mai expuși la o asemenea afecțiune sunt bărbații de vârstă medie, persoanele obeze, cele cu o circumferința a gâtului mai mare de 43 de cm, dar și pacienții cu boli cardiovasculare ori cei cu istoric familial cu această afecțiune. Manifestările sunt simple: sforăit zgomotos, senzația de sufocare în timpul somnului, oprirea respirației timp de câteva secunde, somnolență puternică în timpul zilei, ameteală și deficit de atenție”, a explicat dr. Diana Velescu, medic specialist pneumolog la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Medicul mai spune că pacienții cu apnee au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială rezistentă la tratament, accident vascular cerebral, infarct miocardic, diabet zaharat, depresie și chiar impotență.

Aparat pentru depistarea apneei

Potrivit medicului Diana Velescu, de cele mai multe ori, pacienții merg la consult după ce partenerele de viață le spun că sforăie foarte mult, foarte puternic și că li se oprește respirația secunde bune.

„Somnul este în acest caz fragmentat, scade saturația de oxigen și are loc o alterare a funcției cognitive”, a mai explicat medicul.

Pentru a ajuta la diagnosticarea cazurilor de Sindrom de Apnee în Somn Obstructivă (SASO), medicii de la Spitalul CF Timișoara le pun pacienților la dispoziție, gratuit, un aparat pe care să îl poată folosi acasă, pe timpul nopții.

„Acesta are patru canale care măsoară nivelul de oxigen în sânge, fluxul de aer, efortul respirator, frecvența cardiacă și poziția corpului, înregistrând, evident, și sforăitul. Odată ce aparatul este recuperat de la pacient, informațiile obținute în urma monitorizării nocturne ne vor spune dacă este vorba de o formă ușoară (atunci când avem între 5 și 15 evenimente, opriri, pe oră), de o formă medie (între 15 și 29 de opriri pe oră) sau de o formă severă de apnee (de peste 30 de opriri pe oră)”, a mai explicat medicul Diana Velescu.

Potrivit medicului pacienții care suspectează că ar suferi de apnee se pot adresa adresa Spitalulului CF Timișoara, iar pe baza unei programări pentru un consult aparatul va fi pus la dispoziție gratuit acelora care au nevoie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...