„Boala X” poate părea un „film SF”, a declarat un expert, dar este ceva pentru care trebuie să fim cu toții pregătiți

„Boala X” poate părea un „film SF”, a declarat un expert, dar este ceva pentru care trebuie să fim cu toții pregătiți

În timp ce „Boala X” poate părea un „film SF”, a declarat un expert, este ceva pentru care trebuie să fim cu toții pregătiți. Dar despre ce este vorba?

Unii utilizatori ai rețelelor de socializare au afirmat în mod fals în această săptămână că „Boala X” este un virus care ar putea fi lansat în mod deliberat sau chiar se răspândește deja în lume.

Aceste afirmații sunt inexacte, apărând în condițiile în care termenul urma să fie discutat de un grup de experți în cadrul reuniunii Forumului Economic Mondial 2024 de la Davos, transmite Euronews .

Deși „Boala X” este mai degrabă un scenariu ipotetic pentru a ne pregăti pentru următoarea pandemie, experții care au discutat acest concept au declarat că acesta trebuie totuși luat în serios.

Ce este „Boala X”?

„Boala X” este un nume pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) l-a dat unui viitor agent patogen necunoscut, cu potențialul de a declanșa o epidemie globală severă.

„Există lucruri care sunt necunoscute, care se pot întâmpla și orice se întâmplă este o chestiune de când, nu dacă”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în cadrul unui grup de experți la Davos, săptămâna trecută.

„Așadar, trebuie să avem un înlocuitor pentru asta, pentru bolile pe care nu le cunoaștem și care ar putea apărea, iar acesta a fost momentul în care am dat numele de «Boala X»”, a spus el, explicând că acest concept a fost discutat pentru prima dată în 2017 și a primit recent „atenție” în mediul online.

Agenția ONU a adăugat-o pe lista bolilor prioritare care necesită o cercetare și dezvoltare accelerată din cauza potențialului lor de a provoca o urgență de sănătate publică în 2018.

COVID-19, pentru Ghebreyesus, a fost prima „boală X” – adică primul agent patogen necunoscut care a apărut și a provocat o pandemie, de când a fost inventat termenul.

El a spus că scopul nu este ca această idee să creeze panică, ci mai degrabă să ne pregătim mai bine pentru posibilitatea apariției unor noi boli emergente.

Preetha Reddy, vicepreședinte al unui grup de sănătate din sectorul privat din India, a declarat în cadrul aceluiași grup de discuții de la Davos că, deși numele de „Boala X” „pare a fi un film SF”, toată lumea trebuie să fie conștientă de acest lucru, deoarece „este cu siguranță un pericol clar și prezent”.

Reddy a spus că, la fel cum armata se pregătește pentru război, și sistemele de sănătate trebuie să se pregătească.

Cum ar trebui să se pregătească țările pentru „Boala X”?

Pregătirea ar trebui să înceapă cu o asistență medicală primară solidă și cu pregătiri la nivelul comunității, a declarat directorul general al OMS.

„Țările cu venituri ridicate au fost surprinse, deoarece investițiile lor din ultimele multe decenii au fost în tehnologie de vârf, tehnologie de ultimă generație în serviciile terțiare, chiar și în chirurgia robotică, dar investițiile lor nu au fost în asistența medicală primară”, a spus el.

„Chiar unele țări nu au putut face urmărirea contactelor. Așadar, pentru a pregăti țările, cred că un angajament reînnoit pentru a consolida asistența medicală primară este foarte important.”

OMS, Banca Mondială și alți parteneri au înființat în 2022 un fond pentru pandemii pentru a ajuta țările cu venituri mici și medii să se pregătească pentru agenții patogeni emergenți.

„COVID-19 a evidențiat nevoia urgentă de acțiune pentru a construi sisteme de sănătate mai puternice”, a declarat președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, într-o declarație din acel an. „Investițiile de acum vor salva vieți și resurse pentru anii următori”.

De asemenea, țările negociază în prezent un tratat internațional privind pandemiile, urmând ca rezultatul să fie prezentat la cea de-a 77-a Adunare Mondială a Sănătății din mai 2024.

Consiliul UE a fost de acord ca blocul să înceapă negocierile pentru acest tratat în 2022, adăugând că acest tip de instrument ar contribui la o mai bună detectare timpurie a amenințărilor, la un acces mai echitabil la medicamente și vaccinuri și la o mai bună cooperare internațională.

Abordarea problemelor care au apărut în urma COVID

Una dintre modalitățile prin care experții doresc să se pregătească pentru viitorii agenți patogeni necunoscuți este de a determina ce ar fi putut merge mai bine în timpul celei mai recente pandemii.

Michel Demaré, președintele consiliului de administrație al companiei farmaceutice AstraZeneca, care a fost la originea unuia dintre primele vaccinuri COVID-19, a declarat că în prezent se pune mai mult accent pe „durabilitatea și rezistența sistemelor de sănătate”.

„Am văzut că sistemele de sănătate nu au fost pregătite pentru ultima dată, nu numai pentru a face față volumului mare de cazuri de COVID”, ci și pentru a gestiona concomitent diagnosticele de cancer și alte probleme de sănătate, a subliniat el.

Demaré a recomandat ca țările să considere sănătatea ca pe un activ strategic, precum energia, astfel încât cheltuielile pentru sănătate să fie „mai inteligente”, cum ar fi concentrarea pe eforturile de prevenire, și ca țările să se bazeze pe tehnologie, gestionarea datelor și inteligența artificială (AI).

Experții au subliniat, de asemenea, că una dintre marile probleme în timpul crizei COVID-19 a fost dată de inegalitățile globale.

„Țările cu venituri ridicate acaparau vaccinurile, iar țările cu venituri scăzute nu primeau vaccinuri”, a spus Ghebreyesus.

„Accesul a fost o problemă, iar pentru a aborda problema echității, am înființat centrul de transfer de tehnologie ARNm în Africa de Sud pentru a crește producția locală”, a spus el. Acesta este menit să consolideze capacitatea țărilor cu venituri mici și medii de a produce vaccinuri cu ARNm.

Supravegherea și schimbul de date la nivel mondial sunt, de asemenea, inițiative importante pentru ca țările să țină pasul cu acestea, în ciuda faptului că COVID-19 nu mai este o urgență globală.

„Suntem la fel de puternici ca și cea mai slabă verigă”, a declarat Ghebreyesus, adăugând că pregătirea trebuie să se facă la nivel național, dar să includă și investiții în inițiative globale.


populare
astăzi

1 Mare dreptate are Sebastian Lăzăroiu! / De citit și pilda cu „eruditul”

2 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

3 ALERTĂ Reacție fără precedent a SUA după apariția documentelor de la serviciile secrete în cazul Călin Georgescu!

4 Voi ați citit despre fenomenul ciudat care se întâmplă cu femeile din Suedia?

5 Cea mai nouă manipulare din aceste zile... / Ori ăștia sunt cretini, ori ne cred pe noi, românii, cretini...