Bob Dylan mulțumește pentru Premiul Nobel

Bob Dylan mulțumește pentru Premiul Nobel

Cantautorul american Bob Dylan, câștigător în acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a trimis un discurs de mulțumire pentru a fi citit în cadrul banchetului ce va urma înmânării premiilor, vineri, la Stockholm, a informat luni Fundația Nobel, potrivit EFE și AFP.

Cele câteva cuvinte care vor fi citite la sfârșitul maiestuosului banchet la 10 decembrie nu îl scutesc de un discurs mai consistent, care trebuie realizat în decurs de șase luni începând cu data de 10 decembrie.

Cu prilejul galei, cântăreața americană Patti Smith, admiratoare a lui Bob Dylan, va interpreta unul dintre cântecele lui, "A Hard Rain's A-Gonna Fall", a mai informat Fundația Nobel.

În ziua anunțării premiului, artistul a susținut un concert în Las Vegas fără a spune un cuvânt pe această temă.

După mai multe încercări nereușite de a lua legătura cu artistul, Academia Suedeză a renunțat să-l contacteze. Unul dintre membrii săi, scriitorul Per Wästberg, l-a numit "necioplit" și "arogant", declarații de care s-a delimitat mai târziu instituția.

Celebrul muzician a comunicat cu trei săptămâni în urmă că nu va fi prezent la ceremonia de la Stockholm din cauza ''altor angajamente''.

Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze, a anunțat că reprezentanți ai artistului i-au confirmat că acesta va ajunge totuși la Stockholm primăvara viitoare.

Potrivit Academiei Suedeze, sunt mari șanse ca laureatul să meargă la Stockholm anul viitor și să profite de ocazie pentru a-și ține cuvântarea.

Bob Dylan a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru "crearea unor noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane".

La 75 de ani, Dylan este primul cantautor care obține prestigiosul premiu, decizie ce a surprins mediile culturale care pariau pe o alegere mai convențională.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /