Boeing doreşte să lanseze capsula Starliner într-un nou zbor de încercare spre ISS în martie 2021

Boeing doreşte să lanseze capsula Starliner într-un nou zbor de încercare spre ISS în martie 2021

Compania Boeing a anunţat că va încerca din nou să lanseze capsula sa spaţială, CST-100 Starliner, într-o primă misiune test spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în luna martie a anului viitor, transmite joi Space.com .

Boeing şi NASA au anunţat miercuri că vizează data de 29 martie pentru zborul de încercare fără echipaj uman Orbital Flight Test 2 (OFT-2), care va reprezenta cea de-a doua tentativă a capsulei Starliner de a andoca la avanpostul spaţial. Prima astfel de încercare a eşuat în decembrie 2019 din cauza unei anomalii înregistrate la sistemul software al capsulei care s-a plasat pe o orbită greşită şi a revenit pe Terra fără a se întâlni cu ISS.


O investigaţie a eşecului acestei misiuni a identificat problemele de software care, conform Boeing, au fost remediate.

"NASA şi Boeing depun un efort uriaş pentru a se asigura că programul automat de zbor funcţionează fără niciun fel de probleme", conform lui Steve Stich, managerul Programului de Zboruri Comerciale cu echipaj uman al NASA.

Prin acest program, Boeing a primit în septembrie 2014 un contract în valoare de 4,2 miliarde de dolari pentru a finaliza construcţia capsulei Starliner şi pentru a executa cel puţin 6 misiuni cu echipaj uman spre ISS pentru NASA.

Dacă misiunea OFT-2 va avea succes, Boeing va trimite spre ISS la bordul noii sale capsule un prim echipaj uman - probabil în cursul verii anului viitor. Dacă şi această misiune cu echipaj uman va fi un succes, capsula Starliner va primi undă verde pentru a transporta echipaje spre şi dinspre ISS.

SpaceX, marea rivală a companiei Boeing în domeniul spaţial, a primit la rândul său de la NASA un contract pentru zboruri cu echipaj uman în septembrie 2014, însă în valoare de doar 2,6 miliarde de dolari. Chiar şi aşa, compania lui Elon Musk a reuşit să devanseze Boeing, iar prima misiune de taxi spaţial spre ISS a fost lansată în urmă cu o lună, când astronauţii NASA Victor Glover, Mike Hopkins şi Shannon Walker, alături de colegul lor nipon Soichi Noguchi, au ajuns pe ISS la bordul capsulei Crew Dragon.

Această misiune a SpaceX, denumită Crew-1, a reprezentat cea de-a treia vizită pe ISS făcută de o capsulă Crew Dragon. Prima, un zbor test fără echipaj uman s-a desfăşurat în martie 2019. Cea de-a doua, zborul de încercare cu echipaj uman în cadrul misiunii Demo-2, a avut loc în urmă cu câteva luni, în cursul verii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /