Bolivia numeşte un ambasador în SUA după 11 ani de absenţă

Bolivia numeşte un ambasador în SUA după 11 ani de absenţă

Guvernul interimar al Boliviei a numit marţi un ambasador în Statele Unite, la unsprezece ani după expulzarea reciprocă a reprezentanţilor ambelor ţări ca urmare a unei crize în relaţia bilaterală, a informat marţi ministrul de externe Karen Longaric, transmit AFP şi dpa.

"Astăzi, ministrul Karen Longaric a numit noul ambasador (...) pe lângă guvernul SUA, Walter Oscar Serrate", a scris Longaric pe contul său de Twitter.

Fostul preşedinte Evo Morales, care a demisionat la 10 noiembrie într-un moment de vârf al crizei post-electorale pe care o traversează Bolivia şi s-a refugiat în Mexic, l-a expulzat în 2008 pe ambasadorul american Philip Goldberg.

Şeful statului l-a acuzat pe acesta că a susţinut manifestaţiile anti-guvernamentale care izbucniseră în cinci din cele nouă departamente ale ţării, precum şi de promovarea divizării ţării prin organizarea de întâlniri cu guvernatori aparţinând opoziţiei care, în opinia autorităţilor din La Paz, susţineau intenţiile separatiste din estul Boliviei.

Washingtonul a răspuns prin expulzarea ambasadorului bolivian la Washington, Gustavo Guzman.

Din acel moment, ambele ambasade au fost conduse la nivel de însărcinat cu afaceri.

Decizia lui Morales de la acea vreme l-a încurajat pe aliatul său politic, preşedintele venezuelean Hugo Chavez (1999-2013), să îl expulzeze pe ambasadorul SUA în Venezuela, Patrick Duddy.

Numirea ambasadorului Serrate, care a reprezentat Bolivia la ONU, nu a fost aprobată încă de Senat. Acesta este instanţa care trebuie să valideze, conform legii, propunerile executivului pentru posturile diplomatice. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

5 FOTO I-o fi amendat cineva? Liderii PSD Ciolacu și Tudose chefuind într-un local care trebuia să fie închis