Bolsonaro s-a întâlnit cu Netanyahu în Brazilia, dar nu a anunţat că va muta ambasada la Ierusalim

Bolsonaro s-a întâlnit cu Netanyahu în Brazilia, dar nu a anunţat că va muta ambasada la Ierusalim

Preşedintele de extremă dreapta ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, s-a întâlnit vineri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi, deşi amândoi s-au angajat să aprofundeze legăturile bilaterale, nu a existat un anunţ privind mutarea ambasadei Braziliei de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum se anticipa, relatează Reuters.

Netanyahu, primul premier israelian care efectuează o vizită în Brazilia, a zburat până la Rio de Janeiro pentru a se întâlni cu Bolsonaro, un aliat ideologic care îşi începe mandatul la 1 ianuarie după ce a câştigat alegerile în octombrie.

Cei doi politicieni au luat masa pe plaja Copacabana înainte de a face declaraţii de presă.

"Israelul este pământul promis. Brazilia este pământul promisiunii", a spus Netanyahu, adăugând că Israelul ar putea ajuta în domenii precum economia, securitatea, agricultura şi resursele de apă.

Principalii consilieri ai lui Bolsonaro au afirmat în mod repetat că el va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, dar după alegeri a fost presat să renunţe la ideea de susţinătorii puternici din sectorul agricol, care se tem că decizia le afecta vânzările de carne halal în ţările arabe.

Liga Arabă i-a transmis lui Bolsonaro că mutarea ambasadei la Ierusalim ar fi un pas înapoi pentru relaţiile cu ţările arabe, potrivit unei scrisori consultate de Reuters în decembrie.

O astfel de decizie a lui Bolsonaro ar fi o schimbare radicală în politica externă braziliană, aşa cum a fost şi pentru SUA atunci când preşedintele Donald Trump a mutat ambasada SUA la Ierusalim în luna mai. Brazilia a sprijinit în mod tradiţional o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian.

Unii observatori politici au speculat că Bolsonaro se va folosi vizita lui Netanyahu pentru a face un anunţ în acest sens.

Bolsonaro a discutat despre Israel în timpul unei întâlniri de la Rio, de luna trecută, cu consilierul pentru securitate al SUA, John Bolton.

Deşi noul preşedinte brazilian poate face anunţul privind mutarea ambasadei mai târziu, Departamentul de Stat american a precizat vineri că guvernul SUA se aşteaptă să facă acest pas în cele din urmă.

"Salutăm comentariile preşedintelui ales Bolsonaro privind mutarea ambasadei Braziliei în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim în semn de susţinere a dreptului suveran al Israelului de a avea capitala sa de la Ierusalim recunoscută de naţiuni din întreaga lume. Aşteptăm cu nerăbdare să primim mulţi alţi prieteni şi aliaţi la Ierusalim", a spus oficialul citat.

Netanyahu a spus că l-a invitat pe Bolsonaro să viziteze Israelul, iar liderul brazilian i-a spus că intenţionează să facă acest lucru în martie 2019.

"Vom începe o guvernare dificilă din ianuarie, dar Brazilia are potenţial. Aşa că, pentru a depăşi obstacole, avem nevoie de aliaţi buni, prieteni buni, fraţi buni, precum Benjamin Netanyahu", a spus el vineri.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu