Bombă nucleară americană avariată într-o bază militară din Olanda?

Bombă nucleară americană avariată într-o bază militară din Olanda?

O bombă nucleară americană ar fi fost avariată într-un accident, într-o bază din Olanda, au anunțat membrii Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS) care au descoperit o fotografie în care o bombă de tip B61, cu urme de lovituri, este lipită cu bandă adezivă și inspectată de tehnicieni, scrie The Guardian .

FAS, un ONG care studiază subiecte ce țin de securitatea națională, a descoperit fotografia într-o prezentare folosită în 2022 de laboratorul Los Alamos din New Mexico pentru a recruta personal. Candidaților li se spune, în prezentare, că printre atribuțiile lor se numără și "asistarea Departamentului Apărării pentru a rezolva incidente și accidente ce țin de arme nucleare".

Textul este însoțit de o fotografie în care o bombă de tip B61 este deformată, are o bandă adezivă de culoare roz liptă pe partea din spate și o aripă lipsă. Lângă bombă sunt trei militari, dintre care doi fac parte din unitățile de eliminare a munițiilor explozive, și un civil.

Din analiza imaginii, experții de la FAS au concluzionat că baza unde a fost realizată fotografia este Volkel AB, în Olanda, una din cele șase baze din Europa în care SUA țin 100 de bombe de tip B61.

"Trebuie subliniat că nu există o confirmare oficială că imaginea a fost făcută la Volkel AB, că bomba B61 avariată este o armă reală (spre deosebire de una de antrenament) sau că avaria a survenit în urma unui accident (sau a făcut parte dintr-o simulare pentru antrenament)", a scris Hans Kristensen, autorul raportului FAS.

"Dacă imaginea înfățișează într-adevăr un accident nuclear, atunci constituie primul caz documentat al unui accident recent cu o armă nucleară într-o bază aeriană din Europa", a adăugat acesta.

Orice avarie survenită la o armă nucleară este cunoscută în limbajul serviciilor secrete drept o "suliță îndoită" iar astfel de incidente nu sunt, în general, făcute publice.

Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa a evitat să comenteze direct fotografia.

"SUA mențin cele mai înalte standarde pentru personalul și echipamentul strategic, care includ antrenamente de rutină, mentenanță și activități din sfera securității pentru a menține în siguranță capabilitățile critice ale Americii. Este politica SUA să nu confirmăm sau să negăm prezența sau absența unor arme nucleare într-un loc anume, inclusiv exercițiile specifice sau operațiunile reale", a spus purtătorul de cuvânt.

De asemenea, laboratorul Los Alamos a comentat că: "Nu există informații adiționale pentru această fotografie".

Eric Schlosser, un expert în armament nuclear, spune că astfel de bombe nu detonează la impact, iar implicarea lor în accidente nu reprezintă un pericol.

"Bomba B-61 este cam cea mai sigură bombă nucleară asamblată care există. Are mecanisme de siguranță foarte bune și nu se va activa dacă este expusă la foc, la șocuri, la șrapnel etc", a spus acesta.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...