BOMBA zilei! DIICOT, dosar pentru constituire de GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT în proiectul RO-NET de 85 milioane de euro!

BOMBA zilei! DIICOT, dosar pentru constituire de GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT în proiectul RO-NET de 85 milioane de euro!

​Procurorii DIICOT au deschis dosar penal si efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire de grup infractional organizat si delapidare, retinandu-se existenta unui grup de persoane constituite cu scopul de a prejudicia interesele Ministerului Comunicatiilor si implicit ale statului roman, se arata in Ordonanta DIICOT, obtinuta de HotNews.ro, prin care procurorii cer informatii si documente de la Ministerul Comunicatiilor referitoare la derularea proiectului RO-NET de 85 milioane de euro pentru informatizarea zonelor sarace.

Vezi in articol ce contracte si documente trebuie sa predea Ministerul Comunicatiilor pana la data de 23 octombrie 2017, in caz contrar urmand a fi ridicate silit.

In Ordonanta semnata in data de 5 octombrie 2017, procurorii DIICOT au dispus:

 "1. Predarea de catre Ministerul Comunicatiilor a urmatoarelor documente:

- Contractele si actele aditionale incheiate intre Ministerul Comunicatiilor si Grupul de firme Telekom privind proiectul RO-NET

- Situatia persoanelor angajate si retribuite de catre Ministerul Comunicatiilor (defalcat pentru fiecare persoana cu indicarea sumei incasate)

- Rapoarte de audit privind modul in care s-au derulat contractele

2.  In situatia in care aceste date nu se vor comunica de bunavoie, urmeaza a fi ridicate silit, potrivit art. 171 C proc. pen.

3. Prezenta ordonanta se comunica Ministerului Comunicatiilor pentru conformare pana la data de 23 octombrie 2017."

HotNews.ro a scris in exclusivitate luni, 16 octombrie, ca procurorii DIICOT au solicitat Ministerului Comunicatiilor o serie de informatii si documente legate de implementarea retelei de internet de mare viteza Ro-Net, proiect in valoare de peste 85,5 milioane de euro, finantat cu fonduri UE.

Informatia a fost confirmata de Ministerul Comunicatiilor: 

 "DIICOT, Structura Centrala, a facut o solicitare la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, in vederea transmiterii unor informatii. Va rugam sa va adresati DIICOT pentru detalii", se arata in raspunsul Ministerului.

NOTA: Proiectul RO-Net a fost demarat 2013 de Dan Nica, pe atunci ministru al Comunicatiilor, care in prezent este urmarit penal in dosarul Microsoft II.

Reteaua este implementata in prezent, in urma castigarii unei licitatii, de catre un consortiu condus de Telekom Romania, din care a facut parte pana in aprilie 2015 si Avitech Co, una dintre firmele care ar fi controlate de Sebastian Ghita, si el urmarit penal.

Stadiul implementarii retelei RO-NET: Lucrarile au fost finalizate in 361 de localitati

Ro-Net este un proiect major in valoare de peste 377,8 milioane lei (TVA inclus) - peste 85,5 milioane euro - finantat prin fonduri structurale europene, prin care ar trebui creata o infrastrutura de internet de mare viteza in 783 de localitati rurale din zone dezavantajate din tara, unde nu a existat pana acum un interes comercial de introducere a comunicatiilor electronice.

Ministerul Comunicatiilor, condus in prezent de Lucian Sova, a comunicat in data de 6 octombrie catre HotNews.ro stadiul implementarii acestui proiect:

 "Lucrarile din cadrul proiectului RO-NET au fost finalizate intr-un numar de 361 localitati. MCSI a finalizat receptia in teritoriu, conform prevederilor HG 273 si HG 51 pentru un numar de 150 localitati.
Nu exista corectii financiare aplicate proiectului RO-NET. In raport cu angajamentele asumate fata de CE, proiectul se deruleaza conform calendarului aprobat prin fazarea proiectului, implementarea acestui proiect fiind eligibila in cadrul exercitiului financiar 2014-2020.
Pana in prezent s-au platit 62.639 mii de lei din Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR) si 30.180 mii de lei din bugetul de stat.
Termenul estimat de finalizare a proiectului RO-NET este sfarsitul lunii august 2018."

Ce firme implementeaza reteaua RO-NET: Un consortiu condus de Telekom Romania, din care a facut parte pana in aprilie 2015 si Avitech Co, o firma care ar fi controlata de Sebastian Ghita

Proiectul RO-NET a fost demarata in anul 2013 in mandatul lui Dan Nica (PSD), pe atunci ministru al Comunicatiilor, care in prezent este urmarit penal in dosarul Microsoft II. 

Initial a fost lansata o licitatie pentru realizarea studiului de fezabilitate, licitatie castigata de asocierea formata din Confero Finance si Cognos Bussines Consulting cu o oferta financiara de peste 1,88 milioane lei, apoi a fost lansata licitatia pentru managementul proiectului, unde castigatoare a fost desemnata asocierea formata de Aego Business Consulting si European Funds Invest, cu o oferta financiara de 901.716 lei.

Licitatia propriu zisa pentru reteaua RO-NET a fost demarata in luna noiembrie a anului 2013 si castigata in vara anului 2014 de catre licitatiei castigate anul trecut, de catre grupul de firme Telekom (fostele Romtelecom si Cosmote), avand ca tert sustinator furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, iar ca subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co si Business Service Consult International.

Ce prevede proiectul RO-NET

Potrivit contractului, Ministerul Comunicatiilor a concesionat companiilor castigatoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioada de 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea operarea si mentenanta infrastucturii. Infrastuctura va ramane in proprietate publica si va fi disponibila la nivel wholesale pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localitati identificate in urma unui studiu de fezabilitate ca 'zone albe', cu esec de piata, in care operatorii nu aveau planuri sa investeasca. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, aducand internetul in banda larga mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodarii cu circa 400.000 de locuitori, in jur de 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice. Noua retea de distributie va avea aproximativ 4843 km. 
 Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 Dovada pierderilor imense suferite în Ucraina! Rusia scoate din depozite vechile T-62!

4 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

5 Interesante amănunte...