Bombardier rus Su-25, doborât deasupra regiunii Donețk

Bombardier rus Su-25, doborât deasupra regiunii Donețk

Forţele ucrainene au doborât sâmbătă un bombardier rus Su-25 deasupra regiunii Doneţk din estul Ucrainei, a anunțat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn zilnic, citat de Reuters.

Volodimir Zelenski FOTO PROFIMEDIA

„Este important să fim foarte concentraţi în aceste zile. Un elogiu special luptătorilor din brigada mecanizată 110 pentru că au doborât astăzi încă un bombardier rus Su-25 deasupra regiunii Doneţk", a spus Zelenski.

Zelenski nu a furnizat alte detalii în legătură cu acest incident, pe care Reuters nu l-a putut verifica deocamdată.

Rusia lansează atacuri intense în mai multe secțiuni ale frontului de est, care acoperă o mare parte din regiunea Donețk , după ce a capturat orașul Avdiivka în februarie. Moscova și-a mutat recent atenția către Ceasiv Yar , un oraș înalt care poate deschide calea către noi progrese în regiune, scrie Kyiv Independent.

Bombardierele Su-25 sunt folosite pentru a oferi sprijin aerian apropiat trupelor ruse de la sol.

Pierderile totale ale Rusiei de când a declanșat războiul se ridică la aproximativ 673 de aparate de zbor - 348 de avioane și 325 de elicoptere, potrivit Statului Major al Ucrainei.

Zelenski a mai spus că Rusia a folosit opt ​​rachete de diferite tipuri împotriva Ucrainei și a lansat aproape 70 de bombe aeriene ghidate asupra așezărilor de graniță și a pozițiilor de pe front în decurs de o zi.

Comandantul-șef al armatei ucrainene Oleksandr Sîrski și șeful serviciilor secrete militare al Ucrainei Kirilo Budanov l-au informat, de asemenea, pe Zelenski cu privire la „acțiunile unor unități specifice în anumite zone” de pe front.

„Suntem conștienți de toate aspectele situației acum”, a spus Zelenski.

Ucraina se confruntă cu o „nouă etapă” în războiul pe scară largă, în timp ce Rusia se pregătește să-și extindă ofensiva, a spus anterior președintele ucrainean.

Forțele ruse încearcă să avanseze în sectoarele Lîman, Bahmut, Kupiansk, Novopavlivka și Avdiivka din estul Ucrainei, a informat pe 4 mai Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Atac cu drone asupra Harkovului

Rusia a lansat un atac cu drone asupra regiunii Harkov în dimineața zilei de 5 mai, incendiind cel puțin opt case din orașul Harkov și rănind șase persoane, au informat autoritățile locale.

În jurul orei 1 dimineața, ora locală, Terekhov a anunțat că au fost semnalate mai multe explozii în oraș. Resturile de la doborârea dronelor în districtul Osnovianski al orașului ar fi incendiat opt ​​case private din zonă.

Suspilne Harkov a raportat ulterior că un bărbat de 60 de ani a fost rănit în atac. Se pare că drona a lovit între garaje și clădiri rezidențiale. În urma exploziilor, au fost distruse garaje private, vehicule precum și clădiri de utilități.

În jurul orei 9 dimineața, ora locală, guvernatorul Harkovului, Oleh Siniehubov, a raportat că șase persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de 8 ani.

Rusia a intensificat recent atacurile împotriva Harkovului, folosind rachete, bombe cu planare și drone pentru a distruge infrastructura energetică și a ucide civili .

La sfârșitul lunii martie, Rusia a distrus toate stațiile electrice din Harkov, lăsând al doilea oraș ca mărime al Ucrainei fără o sursă stabilă de energie .

Atacurile de sâmbătă asupra regiunilor Harkov și Dnipro și asupra orașului-port Odesa la Marea Neagră au ucis cel puțin doi civili, au incendiat o fabrică de alimente și au deteriorat alte infrastructuri, case și clădiri comerciale, au declarat oficiali regionali, citați de Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a folosit opt ​​rachete de diferite tipuri și aproape 70 de bombe aeriene dirijate împotriva comunităților și a pozițiilor de front în timpul zilei, după ce forțele aeriene ucrainene doborâseră peste noapte 13 drone Shahed care au vizat regiunile Harkov și Dnipro.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că Moscova a preluat controlul asupra a 547 km² de teritoriu ucrainean în acest an.

Oleh Syniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că bombardamentele rusești au ucis un bărbat de 49 de ani pe stradă, lângă casa lui, din satul Slobozjanske. O femeie de 82 de ani a fost ucisă și doi bărbați au fost răniți într-un bombardament de peste noapte în orașul Harkov, a scris el pe aplicația Telegram.

Un atac rusesc cu rachetă a incendiat un sediu comercial dintr-un cartier industrial al orașului Harkov, rănind șase angajați, a adăugat el. Procurorii locali au identificat-o ca fiind o fabrică de produse alimentare.

În sud, guvernatorul regional al Odesei, Oleh Kiper, a declarat că trei persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?