Bono, solistul trupei U2, apariţie surpriză la Festivalul de Film de la Sarajevo

Bono, solistul trupei U2, apariţie surpriză la Festivalul de Film de la Sarajevo

Bono, solistul trupei rock irlandeze U2, şi-a făcut apariţia în mod neaşteptat duminică la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde a prezentat o versiune restaurată digital a filmului ''The Million Dollar Hotel'', în regia lui Wim Wenders, peliculă pe care vedeta rock a prezentat-o în cadrul festivalului bosniac cu mai bine de 20 de ani în urmă, informează revista de specialitate Variety.

''Mă bucur să mă aflu aici. Pare că a trecut mult timp, dar în acelaşi timp, parcă ar fi fost ieri'', le-a spus Bono spectatorilor de la Teatrul Naţional din Sarajevo, clădire în faţa căreia fanii l-au aşteptat mai bine de o oră înfruntând arşiţa, ţinând fotografii şi cântând hituri U2.

Relaţia muzicianului cu acest oraş datează din urmă cu trei decenii, când a fost abordat de un voluntar american pentru a ajuta la conştientizarea dramei din Bosnia, devastată de războiul izbucnit în 1992. Un an mai târziu, în timpul concertelor europene din cadrul turneului Zoo TV Tour, U2 a transmis live imagini prin satelit din Sarajevo, care a fost în stare de asediu timp de aproape patru ani. În septembrie 1997, trupa a susţinut un concert în acest oraş devastat de război.

Bono a participat în 2000 la Festivalul de Film de la Sarajevo pentru a prezenta ''The Million Dollar Hotel'', peliculă care i-a adus lui Wenders Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, şi care a fost proiectată în cadrul celei de-a şasea ediţii a festivalului bosniac.

''E ca şi cum ar exista două Sarajevo - unul real şi unul imaginar. Cel în care se trăieşte şi se munceşte şi se vizitează şi celălalt, pe care îl iei cu tine oriunde mergi în lume'', a spus artistul duminică. ''Miticul Sarajevo. Locul acesta neastămpărat, distractiv şi magic. Care este în continuare pentru mine capitala convieţuirii paşnice. Acest oraş măreţ şi acest festival minunat... care este aproape ca o punte de legătură între cele două Sarajevo''.

''Aţi avut invitaţi cineaşti importanţi, dar nu cred că pe cineva mai mare decât Wim Wenders'', pe care artistul l-a descris ca fiind ''un gigant al cinemaului'', a spus Bono adresându-se fondatorului şi codirectorului festivalului, Mirsad Purivatra.

Wenders, recompensat cu trofeul onorific ''Inima oraşului Sarajevo'' în cadrul ceremoniei de deschidere care a avut loc vineri seară, l-a tachinat pe Bono despre pretenţia sa de a fi ''menţionat pe genericul'' peliculei ''The Million Dollar Hotel'', al cărui scenariu a fost scris de muzician în colaborare cu Nicholas Klein.

''Nu doar că ai fost menţionat pe generic, eşti chiar creatorul poveştii'', a spus el. Regizorul a lăudat totodată coloana sonoră a peliculei, coprodusă de Bono, care include muzică de la U2, precum şi de la alţi artişti, spunând că este ''poate cea mai frumoasă coloană sonoră'' care i-a căzut în mână.

Wenders va susţine luni un masterclass în cadrul Festivalului de la Sarajevo, care se desfăşoară în perioada13-20 august. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

3 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene