Boris Johnson câştigă detaşat prima rundă a votului pentru desemnarea premierului britanic şi lider al conservatorilor

Boris Johnson câştigă detaşat prima rundă a votului pentru desemnarea premierului britanic şi lider al conservatorilor

Fostul primar al Londrei şi fost ministru de externe Boris Johnson a câştigat detaşat joi prima rundă de vot pentru desemnarea viitorului premier britanic şi lider al Partidului Conservator, el şi alţi şase candidaţi urmând să se confrunte în runda următoare, relatează agenţia Reuters.

Johnson a primit votul a 114 din cei 313 deputaţi conservatori reuniţi în ''Comitetul 1922''. În această primă rundă au fost eliminaţi candidaţii care nu au obţinut mai mult de 16 voturi, aceştia fiind Mark Harper, Andrea Leadsom şi Esther McVey.

Johnson este urmat, la mare distanţă, de actualul ministru de externe Jeremy Hunt (43 de voturi), ministrul mediului Michael Gove (37), fostul ministru pentru Brexit Dominic Raab (27), ministrul de interne Sajid Javid (23), ministrul sănătăţii Matt Hancock (20) şi fostul ministru al dezvoltării Rory Stewart (19).

''Desigur că suntem bucuroşi pentru aceste rezultate, dar mai este un lung drum de parcurs până la câştigarea cursei'', a declarat Boris Johnson după vot.

A doua rundă va fi pe 18 iunie. De data aceasta vor fi eliminaţi cei care nu obţin mai mult de 32 de voturi. Dacă toţi candidaţii primesc peste 32 de voturi, acela cu cele mai puţine voturi va fi eliminat.

Alte voturi sunt prevăzute pentru 19 iunie şi procesul va continua în acest mod până când rămân în cursă doar doi candidaţi, aşadar se vor desfăşura noi runde de vot dacă este nevoie.

În ultima etapă, celor aproximativ 160.000 de membrii ai Partidului Conservator le revine sarcina de a departaja cei doi finalişti, după o campanie dusă la nivel naţional, votul lor fiind trimis prin corespondenţă. Partidul a anunţat că doreşte ca această ultimă etapă a alegerii viitorului premier să se încheie în săptămâna care începe cu 22 iulie. Prima reuniune de campanie este prevăzută să se desfăşoare pe 22 iunie.

În tot acest timp, Theresa May va fi premier interimar, ea promiţând în discursul în care şi-a anunţat demisia că nu va părăsi acest post şi nici pe cel de preşedinte al Partidului Conservator până când nu este desemnat succesorul ei.

Fost ministru de externe în cabinetul Theresei May, Boris Johnson a demisionat din acest post în iulie 2018, criticând ceea ce considera a fi o abordare prea conciliantă a şefei guvernului în negocierile cu UE care a condus la amânarea Brexit-ului de două ori. El a declarat miercuri că Regatul Unit ''trebuie să iasă din UE pe 31 octombrie'' şi a criticat amânarea Brexit-ului, pe care a echivalat-o cu o înfrângere.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

2 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

3 Așa o fi?

4 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

5 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…