Botoșani: 40 de percheziții ale procurorilor DIICOT la locuințele unor persoane suspectate de contrabandă cu țigări

Botoșani: 40 de percheziții ale procurorilor DIICOT la locuințele unor persoane suspectate de contrabandă cu țigări

Procurorii Biroului Teritorial Botoșani al (DIICOT), împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, au efectuat, miercuri, 40 percheziții domiciliare pe raza localităților Rădăuți Prut, Rediu, Darabani, Havârna, Viișoara și Coțușca din județul Botoșani, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea a două grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și trecerea frauduloasă a frontierei de stat, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

La sediul din Botoșani al DIICOT vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 38 de persoane.

Cele două grupuri de contrabandiști ar fi introdus ilegal în România, din Republica Moldova, aproape 100.000 de pachete de țigări, producând statului un prejudiciu de aproape un milion de lei.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2014, pe raza județului Botoșani s-au constituit mai multe grupuri infracționale organizate formate din mai mulți membri care s-au asociat în baza unor înțelegeri prealabile în vederea obținerii unor profituri ilicite, prin săvârșirea infracțiunii de contrabandă, desfășurând în mod repetat activități de introducere în România, colectare, deținere, transport, preluare, depozitare, predare și vânzare a țigărilor de proveniență Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă.

Între aceste grupări s-au dezvoltat relații de cooperare prin intermediul unora dintre membri care, pentru maximizarea profiturilor ilicite obținute, au acționat în cadrul a două grupuri infracționale.

Procurorii DIICOT susțin că "membrii grupurilor ar fi aprovizionat în permanență piața neagră cu produse accizabile, introduse în România prin acte de contrabandă, dezvoltând o adevărată economie subterană prin numărul de persoane implicate în activitatea de vânzare a țigaretelor, cantitățile rulate și frecvența livrărilor de țigarete".

"În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că cele două grupuri infracționale au acționat în zona de nord-est a județului Botoșani, la frontiera cu Republica Moldova, țigările de contrabandă fiind introduse în România de către palierul moldovenesc al grupărilor, prin zona de frontieră adiacentă localităților Rediu — Rădăuți-Prut — Cotu Miculinți, de unde erau preluate, transportate, depozitate și comercializate de către membrii grupurilor infracționale pe piața neagră din județul Botoșani. Din investigații a reieșit că membrii grupărilor ar fi traficat, în total, peste 93.000 de pachete de țigări de contrabandă, provenite din Republica Moldova, cauzându-se astfel un prejudiciu de aproximativ 960.000 de lei", se arată în comunicatul DIICOT.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași.

La acțiune au participat și reprezentanți ai Serviciului Județean Anticorupție Botoșani, polițiști ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, din cadrul Poliției Orașului Darabani, polițiști de frontieră de la Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți Prut, precum și jandarmi.

AGERPRES/ (AS — autor: Cristian Lupașcu, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina