Botoşani: Medic de familie şi farmacist reţinuţi pentru eliberarea şi decontarea de reţete medicale fictive

Un medic de familie şi un farmacist au fost reţinuţi de poliţiştii din Botoşani pentru comiterea infracţiunilor de obţinerea ilegală de fonduri şi fals intelectual, după ce ar fi eliberat în fals reţete compensate pe care le-ar fi decontat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), a anunţat vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Maria Carp.

Potrivit sursei citate, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 9 Vlăsineşti şi a celor din cadrul IPJ Neamţ au efectuat şapte percheziţii, dintre care patru la sediile unor societăţi comerciale şi trei la domiciliile unor persoane, într-un dosar penal instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

"În urma cercetărilor a rezultat faptul că în perioada 2016-2017, o femeie de 44 de ani, din judeţul Botoşani, în calitate de medic de familie, a prescris şi eliberat în fals reţete medicale compensate pentru pacienţii de pe listele sale, reţete care au fost ulterior folosite de o altă femeie de 29 de ani, administrator la o unitate farmaceutică, la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani pentru obţinerea ilegală a sumelor compensate de la bugetul de stat", a declarat Carp.

Ulterior, în baza unor documente justificative false, farmacista a solicitat la Casa de Asigurări de Sănătate şi a decontat ilegal servicii medicale neprestate în mod real către pacienţi.

Totodată, în sarcina administratorului s-a reţinut faptul că, în aceeaşi perioadă, a solicitat decontarea reţetelor medicale compensate, prescrise şi eliberate în fals de către medicul de familie, consemnând fictiv pe reţete cu privire la eliberarea medicamentelor. Pentru a justifica la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani eliberarea medicamentelor aferente reţetelor false, femeia de 29 de ani a consemnat în fals că a fost împuternicită de către titularii de reţete, precedând în acest mod în cazul a 333 reţete emise în anul 2016 şi 470 reţete medicale emise în anul 2017.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 846.000 de lei.

Cele două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Botoşani, urmând ca în cursul zilei să fie prezentate instanţei de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive. AGERPRES / (AS - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată un prădător PNL mufat la resursele statului. A și dat primul tun

2 Noua modă la Buzău / eleva cu pușcălău

3 Rareș Bogdan / „În România, dacă ești un om obișnuit și nu ai bani, cunoștințe, uși deschise la timp, mori cu z…

4 Primul șoc pentru penali! Predoiu deschide ușa reintrării SRI în lupta anticorupție

5 PNL, porcării identice cu PSD! Îți vine să vomiți când citești așa ceva!

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic