Botoşani: Nouă percheziţii ale poliţiştilor în dosare de evaziune fiscală şi contrabandă

Botoşani: Nouă percheziţii ale poliţiştilor în dosare de evaziune fiscală şi contrabandă

Poliţiştii din Botoşani au efectuat, joi, nouă percheziţii la sediile unor firme, dar şi la locuinţele unor bărbaţi suspectaţi de evaziune fiscală şi contrabandă, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Maria Carp.

Potrivit acesteia, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul celor din cadrul Poliţiei municipiului Dorohoi şi Secţiei Rurale nr. 4 Dorohoi, au pus în executare şase mandate de percheziţie domiciliară la două imobile şi un spaţiu de depozitare, respectiv la trei puncte de lucru aparţinând unei societăţi comerciale administrate de un bărbat de 53 de ani, din comuna Broscăuţi.

"Cu ocazia activităţilor, la locaţiile vizate au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor, conform prevederilor Codului de Procedură Penală, mai multe înscrisuri şi documente cu privire la care există indicii temeinice că nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă a societăţii, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. De asemenea, a fost indisponibilizată, în vederea recuperării prejudiciului cauzat, suma de 11.400 de lei", a afirmat Carp.

Anchetatorii au stabilit că, în cursul anului 2019, reprezentanţii societăţii comerciale respective au achiziţionat în nume propriu de la diverşi agenţi economici de pe raza judeţului Suceava diferite produse, în special alimentare, pe care le-au comercializat ulterior prin intermediul punctelor de lucru ale societăţii, realizând astfel venituri pe care nu le-au declarat organelor fiscale şi sustrăgându-se în acest fel de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională urmează să fie stabilit de către organele fiscale.

Într-un alt dosar, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au pus în executare, tot joi, trei mandate de percheziţie domiciliară emise de Judecătoria Botoşani, în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul comiterii infracţiunii de colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

Percheziţiile au fost efectuate la trei locaţii aparţinând unui bărbat de 58 de ani, din municipiul Botoşani, iar, cu ocazia activităţilor desfăşurate, la una dintre locaţiile vizate a fost identificată şi ridicată în vederea continuării cercetărilor, cantitatea totală de 3.442 de pachete de ţigarete de diferite mărci, de provenienţă Republica Moldova şi duty free, pentru care persoana în cauză nu deţinea documente legale de provenienţă şi despre care cunoştea că provin din activităţi de contrabandă.

"Pe numele bărbatului a fost emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Botoşani, urmând ca în cursul zilei de astăzi (vineri - n.r.) să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive", a precizat Maria Carp.

Ancheta în ambele dosare este continuată sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia