Botoșani: Omul de afaceri care l-a denunțat pe fostul președinte al CJ, condamnat de Curtea de Apel Suceava

Botoșani: Omul de afaceri care l-a denunțat pe fostul președinte al CJ, condamnat de Curtea de Apel Suceava

Omul de afaceri care l-a denunțat pe fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, potrivit unei decizii adoptate, luni, de Curtea de Apel Suceava.

Magistrații suceveni au admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat pe 15 mai 2016 între Serviciul Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și omul de afaceri Marcel Vasile Bîrsan, care a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce, în perioada iunie 2013 — septembrie 2014, în calitate de președinte al CJ Botoșani, ar fi pretins și primit sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea unui membru din familia sa.

Procurorii susțin că banii și foloasele materiale provin de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, administrator în drept sau în fapt al firmelor Cornell'S Floor SRL, Omniutil SRL și Tino Unitrans SRL. Acesta ar fi construit casa, beciul, gardul, fosa septică, rețeaua de apă și canalizare și a executat lucrări de finisaje, instalații electrice, instalații sanitare, instalații termice, lucrări care se ridică la peste 272.000 de lei. La aceste cheltuieli se adaugă și cele privind achiziționarea unor aparate electrocasnice, precum televizor sau frigider, dar și perdele și o canapea.

În schimbul execuției lucrărilor, Florin Țurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că își va folosi influența, dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul primăriilor Avrămeni și Dîngeni din județul Botoșani, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a trei contracte de lucrări și furnizare de bunuri către SC Omniutil SRL și SC Tino Unitrans SRL, administrate de Bîrsan, precum și efectuarea cu celeritate a plăților aferente acelor contracte.

În același scop, Florin Țurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze firma SC Cornell's Floor SRL, în asociere cu alte firme sau ca și subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câștigarea licitațiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local, Consiliul Județean Botoșani având calitatea de autoritate contractantă.

AGERPRES/ (AS-autor: Cristian Lupașcu, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

2 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

3 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”

4 ULTIMA ORĂ Schimbări majore la vârful armatei ruse din Ucraina

5 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!