Botoșani: Un tânăr despre care se presupune că a fost otrăvit de fosta Securitate, deshumat după 32 de ani

Botoșani: Un tânăr despre care se presupune că a fost otrăvit de fosta Securitate, deshumat după 32 de ani

Un tânăr din municipiul Botoșani ce a decedat pe 13 februarie 1985 și despre care se presupune că ar fi fost otrăvit sau iradiat de fosta Securitate a fost miercuri deshumat, cazul fiind anchetat de Parchetul Militar Iași în comun cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Sursa foto: memorialsighet.ro

Mugur Iulian Călinescu a fost dezgropat din Cimitirul Pacea din municipiul Botoșani, rămășițele acestuia fiind ridicate de anchetatori în vederea expertizării.

Potrivit reprezentanților IICCMER, Călinescu, care era elev în clasa a XI-a, ar fi fost torturat de Securitate după ce a scris mesaje anticomuniste în mai multe locuri publice din municipiul Botoșani.

"A avut foarte mult de suferit de pe urma anchetelor Securității. Bănuiala noastră este că în cursul acestor anchete, bănuială pe care am preluat-o de la mama sa, a fost otrăvit, poate chiar iradiat, pentru că Securitatea și regimul comunist nu puteau tolera ca un asemenea exemplu pe care el îl dăduse, de împotrivire la politica regimului, să fie luat în seamă și de ceilalți români. Mugur Călinescu este, în opinia mea, un mare erou, și cred că președintele României, măcar acum, ar trebui să ia în considerare decorarea sa post-mortem, pentru că efectiv ceea ce a făcut Mugur Călinescu este un act de curaj, un act de excepție în întreg spațiul comunismului, nu doar în România", a afirmat Marius Oprea, expert în cadrul IICCMER.

El a mai spus că ancheta ar putea dura aproximativ o lună, iar apoi, în cazul în care se confirmă că Mugur Iulian Călinescu a murit otrăvit sau iradiat, procurorii Parchetului Militar Iași vor începe urmărirea penală a celor care l-au anchetat.

Deshumarea lui Mugur Iulian Călinescu a avut loc în prezența familiei și a unui preot, care a oficiat o slujbă de pomenire.

"Din '84 sunt preot aici în oraș, dar până acum, nu am auzit de așa ceva. Știam de tânărul iulian Mugur că a decedat în 1985, dar nu știam care este cauza. Suntem și noi de acord. Nu avem nicio problemă. Și Biserica vrea să afle ce s-a întâmplat cu acest tânăr, de ce a murit așa de tânăr", a afirmat preotul Gheorghe Andrieșescu.

Mama lui Mugur Iulian Călinescu a făcut, timp de peste 20 de ani, demersuri pentru a afla adevărul despre moartea fiului său, însă a decedat în urmă cu un an.

AGERPRES/(A — autor: Cristian Lupașcu; editor: Nona Jalbă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina