Box: Muhammad Ali a pierdut ultimul său meci

Box: Muhammad Ali a pierdut ultimul său meci

"The Greatest" a murit. Legenda boxului Muhammad Ali a pierdut vineri, la vârsta de 74 de ani, ultimul și cel mai greu meci al său, cel împotriva maladiei Parkinson, relatează AFP. Legenda sportului mondial, personalitate marcantă a secolului XX, el s-a stins din viață la un spital din Phoenix (Arizona).

"După un meci de 32 de ani împotriva maladiei Parkonson, Muhammad Ali a decedat la vârsta de 74 de ani. Tripluil campion mondial al greilor a murit în cursul serii", a anunțat purtătorul de cuvânt al familiei sale, Bon Gunnell.

"Funeraliile vor avea loc în orașul său natal, Louisville (Kentucky)", a mai precizat Gunnell, fără însă a preciza data ceremoniei.

Anunțul decesului fostului mare campion a stârnit un val de emoție pe teritoriul Statelor Unite, în special la Louisville (Kentucky), și mesaje de condoleanțe în memoria personalității care, pentru mulți, a marcat istoria Americii.

"Este, fără îndoială, omul care a transformat cel mai mult vremea noastră, a fost un mare sportiv, cineva care știa să asculte, să se facă înțeles, care își susținea cu tărie convingerile", a declarat Bob Arum, celebrul promotor de box american.

"Am pierdut un gigant, boxul a profitat de talentele lui Muhammad Ali, dar nu atât de mult pe cât au profitat oamenii de pe urma umanismului său", a declarat, la rândul, său, filipinezul Manny Pacquiao, multiplu campion mondial, retras recent din ringul de box.

Născut Cassius Clay, campion olimpic la Roma în 1960, el și-a început cariera profesionistă în cursul aceluiași an, devenind campion mondial WBA în 1964 după ce l-a învins prin KO, în runda a 7-a, pe Sonny Liston.

Regele incontestat al categoriei, cel supranumit "The greatest" (cel mai mare), a șocat Statele Unite în 1967 refuzând să satisfacă serviciul militar și să lupte în războiul din Vietnam, din cauza convingerilor sale religioase.

El a fost încarcerat, deposedat de titluri și a primit interdicția de a boxa timp de trei ani și jumătate, înainte de a redeveni campion mondial în 1967, reunificând titlurile WBA și WBC în urma victoriei prin KO (runda 8) în fața lui George Foreman, într-un meci la Kinshasa, în Zair (Republica Democratică Congo).

El a pierdut titlul la puncte în fața lui Leon Spinks pe 15 februarie 1978, dar l-a recuperat în meciul revanșă de pe 15 septembrie același an.

Muhammad Ali și-a încheiat cariera profesionistă în urma unei înfrângeri la puncte în fața lui Trevor Berbick, pe 11 decembrie 1981 la Queen Elizabeth Sports Centre din Nassau.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

2 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

3 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 Valentino Gogu, un român de 72 de ani care fugit în anii 80 în America, a rămas fără job după închiderea emble…