Box: Muhammad Ali a pierdut ultimul său meci

Box: Muhammad Ali a pierdut ultimul său meci

"The Greatest" a murit. Legenda boxului Muhammad Ali a pierdut vineri, la vârsta de 74 de ani, ultimul și cel mai greu meci al său, cel împotriva maladiei Parkinson, relatează AFP. Legenda sportului mondial, personalitate marcantă a secolului XX, el s-a stins din viață la un spital din Phoenix (Arizona).

"După un meci de 32 de ani împotriva maladiei Parkonson, Muhammad Ali a decedat la vârsta de 74 de ani. Tripluil campion mondial al greilor a murit în cursul serii", a anunțat purtătorul de cuvânt al familiei sale, Bon Gunnell.

"Funeraliile vor avea loc în orașul său natal, Louisville (Kentucky)", a mai precizat Gunnell, fără însă a preciza data ceremoniei.

Anunțul decesului fostului mare campion a stârnit un val de emoție pe teritoriul Statelor Unite, în special la Louisville (Kentucky), și mesaje de condoleanțe în memoria personalității care, pentru mulți, a marcat istoria Americii.

"Este, fără îndoială, omul care a transformat cel mai mult vremea noastră, a fost un mare sportiv, cineva care știa să asculte, să se facă înțeles, care își susținea cu tărie convingerile", a declarat Bob Arum, celebrul promotor de box american.

"Am pierdut un gigant, boxul a profitat de talentele lui Muhammad Ali, dar nu atât de mult pe cât au profitat oamenii de pe urma umanismului său", a declarat, la rândul, său, filipinezul Manny Pacquiao, multiplu campion mondial, retras recent din ringul de box.

Născut Cassius Clay, campion olimpic la Roma în 1960, el și-a început cariera profesionistă în cursul aceluiași an, devenind campion mondial WBA în 1964 după ce l-a învins prin KO, în runda a 7-a, pe Sonny Liston.

Regele incontestat al categoriei, cel supranumit "The greatest" (cel mai mare), a șocat Statele Unite în 1967 refuzând să satisfacă serviciul militar și să lupte în războiul din Vietnam, din cauza convingerilor sale religioase.

El a fost încarcerat, deposedat de titluri și a primit interdicția de a boxa timp de trei ani și jumătate, înainte de a redeveni campion mondial în 1967, reunificând titlurile WBA și WBC în urma victoriei prin KO (runda 8) în fața lui George Foreman, într-un meci la Kinshasa, în Zair (Republica Democratică Congo).

El a pierdut titlul la puncte în fața lui Leon Spinks pe 15 februarie 1978, dar l-a recuperat în meciul revanșă de pe 15 septembrie același an.

Muhammad Ali și-a încheiat cariera profesionistă în urma unei înfrângeri la puncte în fața lui Trevor Berbick, pe 11 decembrie 1981 la Queen Elizabeth Sports Centre din Nassau.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! Vedetuța Beatrice are problemuțe la dosar?

2 Așa o fi? / Adrian Năstase, „regele imobiliarelor” din Militari? / Dezvăluiri care te lasă cu gura căscată

3 Turnătorul Isărescu s-a pișat cu boltă pe oamenii care muncesc onest în această țară! / Băi, nenorocitule, nu îț…

4 Culisele angajării Proastei României la BNR pe un salariu net de 16.000 de lei / lunar

5 Ana Birchall: În urma deciziei de astăzi a CJUE instanțele de judecată pot anula actele Secției Speciale / Actel…