ALERTĂ Președintele reacționează dur după anunțul făcut de Proasta României că va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim!

ALERTĂ Președintele reacționează dur după anunțul făcut de Proasta României că va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim!

ALERTĂ Președintele reacționează dur după anunțul făcut de Proasta României că va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim! Reacția președintelui Iohannis la afirmația făcută de premierul Dăncilă că va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim: Prim-ministrul demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe. Decizia nu aparține doar Guvernului României, relatează  G4Media.ro .

Președintele Klaus Iohannis a reacționat duminică la afirmațiile făcute de premierul Viorica Dăncilă despre faptul că va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, atrăgând atenția asupra faptului că șefa guvernului ” demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român” și subliniind că decizia de mutare a unei reprezentanțe diplomatice nu aparține doar Guvernului.

 Comunicatul integral transmis de Administrația Prezidențială:

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare.”

Reacția președintelui vine după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică, într-un discurs susținut la Washington, că ea, în calitate de prim-ministru, va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat ea, duminică, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii.

”Susținerea față de Israel și față de comunitatea evreiască a fost preocuparea noastră constantă”, a mai spus șefa Guvernului.

Declarațiile au fost făcute de Viorica Dăncilă în cadrul vizitei private pe care a început-o în SUA pentru a participa la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria