Brașov: Avioanele F-16 achiziționate de Armata Română au participat în premieră la exercițiul "SCORPIONS FURY-16" de la Cincu

Brașov: Avioanele F-16 achiziționate de Armata Română au participat în premieră la exercițiul "SCORPIONS FURY-16" de la Cincu

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat marți, în Poligonul Cincu din județul Brașov, unde a participat la exercițiul multinațional "SCORPIONS FURY-16", că acesta fost un exercițiu cu adevărat special, la care în premieră au participat avioanele F-16 achiziționate recent.

"Am văzut un exercițiu cu adevărat special și sunt mulțumit cu ceea ce am văzut ca manevre la Ziua Distinșilor Vizitatori în cadrul exercițiului "SCORPIONS FURY-16". Din informațiile și din discuțiile pe care le-am avut, exercițiul propriu-zis s-a desfășurat la aceiași parametri de performanță. Sunt patru-cinci lucruri remarcabile care pot fi spuse despre acest exercițiu. Este prima dată când Brigada 2 Infanterie Rovine participă în faza de construcție, de tranziție spre Brigada Multinațională propusă aliaților noștri și care a fost validată la Summit-ul de la Varșovia. În al doilea rând, această brigadă este una dintre cele mai bine pregătite, bine încadrată și cu tehnică de luptă de calitate din cadrul Forțelor Terestre. În al treilea rând, în premieră, remarcăm participarea la acest exercițiu a avioanelor recent achiziționate de Armata română, F-16 și care, după cum s-a văzut, s-au încadrat extraordinar de bine în acest exercițiu și pot spune că a fost o participare de excepție alături de MIG-uri, de elicopterele PUMA Socat și de avionul Spartan", a spus ministrul Motoc.

El a ținut să adauge că alocația bugetară pentru cheltuielile operaționale, menită să mențină acest ritm ridicat de exerciții în format aliat multinațional, este bine utilizată, iar militarii sunt la parametrii de pregătire și de interoperabilitate vizați pentru acest an.

Ministrul Apărării a remarcat și că Poligonul de la Cincu este un poligon de excepție în Europa, care permite desfășurarea unor asemenea forțe, dar și a unor exerciții multiple.

"Este partea a ceea ce aș numi un triunghi de excelență în pregătire și instruire alături de facilitățile de la Smârdan și Babadag. Suntem din ce în ce mai încrezători de a oferi cadrul care să ne dea posibilitatea să implementăm conceptul care face parte din prezența noastră în cadrul intensificat de instruire întrunită", a mai spus ministrul Apărării.

La exercițiul multinațional "SCORPIONS FURY-16" care se desfășoară în perioada 26 octombrie — 2 noiembrie, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre "Getica" din Cincu, participă aproximativ 1.300 de militari din Canada, Germania, Republica Moldova și România, cu 200 de mijloace tehnice și 13 aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române. Planificatorul exercițiului este Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, țara noastră fiind reprezentată la acest exercițiu de aproximativ 1.000 de militari, majoritatea din Brigada 2 de Infanterie "Rovine".

"SCORPIONS FURY-16" cuprinde exerciții de comandament, de simulare reală în teren și cu trageri de luptă cu toate categoriile de armament.

La exercițiul de la Cincu au participat marți, alături de ministrul Apărării Naționale, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, Dumitru Scarlat.

AGERPRES / (A — autor: Jana Pintili, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”