Braşov: Dispariţia celor trei turişti în Masivul Făgăraş nu a fost sesizată la poliţie de către aparţinători

Braşov: Dispariţia celor trei turişti în Masivul Făgăraş nu a fost sesizată la poliţie de către aparţinători

Aparţinătorii celor trei turişti dispăruţi de câteva zile în Masivul Făgăraş nu au sesizat la poliţie dispariţia acestora, a precizat marţi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Braşov, Gabriela Dinu.

''Colegii au ţinut legătura cu membrii familiei unuia dintre ei, care susţin că cei trei turişti sunt pregătiţi pentru expediţii de cel puţin 10 zile şi că obişnuiesc să facă astfel de ascensiuni'', potrivit sursei citate.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, coordonatorul Salvamont Braşov, a precizat, la rândul său, că adolescentul de 18 ani, care face parte din grupul turiştilor dispăruţi, a avut o convorbire cu un prieten pe Whatsapp, pe 1 aprilie, căruia i-a spus că vor să ajungă la Vârful Moldoveanu prin Viştea Mare, unde de altfel au fost văzute şi avalanşe foarte mari, după ce un elicopter a survolat zona sâmbătă şi duminică.

Băiatul i-ar mai fi spus prietenului cu care a vorbit că a fost o avalanşă înainte de refugiul Moşuleasa şi că nu mai pot înainta, cu toate că sunt foarte bine echipaţi, că sunt legaţí cu cordeline între ei. I-a transmis că nu are semnal, dar la următorul refugiu o să-l sune din nou. Singurul loc unde s-au văzut urme, după ce elicopterul a survolat zona, a fost la refugiul Moşuleasa. Şi soţia unuia dintre turiştii cu care s-a vorbit a spus că ei sunt oameni de munte, că sunt echipaţi corespunzător şi că au mai fost în astfel de expediţii.

''Deocamdată nu se poate merge mai sus de cabana Viştea pentru a nu pune în pericol viaţa salvatorilor, din cauza avalanşelor. Vom vedea după survolul de azi dacă se poate urca pedestru, să reluăm căutările, dar acest lucru este hotărât de salvamontişti. Am vorbit cu colegi de la Suceava, Mureş, Alba, care au câini speciali de căutare în zăpadă să ne ajute. Aşteaptă să fie chemaţi. Salvamontiştii de la Argeş şi Sibiu cu care s-a luat legătura au spus că în acest moment nu se poate urca pe niciun traseu din cauza avalanşelor foarte mari, de gradul patru. Miercuri o să facem o conferinţă de presă unde vă vom comunica rezultatele survolului, dar şi ce vom face în zilele următoare'', a mai afirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov. AGERPRES/(A-autor: Jana Pintili, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel mai negru scenariu pentru România...

2 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

3 Un caz „special”...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 Avertismentul care dă fiori al fostului consilier prezidențial Iulian Fota despre garanțiile de securitate ale NATO