Brașov: Manifestări dedicate împlinirii a 28 de ani de la sacrificiul lui Corneliu Babeș pe pârtia Bradul din Poiană

Brașov: Manifestări dedicate împlinirii a 28 de ani de la sacrificiul lui Corneliu Babeș pe pârtia Bradul din Poiană

Împlinirea a 28 de ani de când brașoveanul Liviu Corneliu Babeș și-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, în 2 martie 1989, în semn de protest față de regimul comunist, va fi marcată printr-o serie de manifestări care vor începe joi , la ora 11,00, cu o întâlnire la crucea de la baza pârtiei Bradul, urmată de o slujbă de pomenire la Biserica "Sf.Ioan Botezătorul" din stațiune.

Două ore mai târziu, în sala de consiliu a Asociației Luptătorilor, Răniților și Urmașii Eroilor "Brașov-Decembrie 1989" va avea loc simpozionul "Imaginea Revoluției Române din Decembrie 1989 și a revoluționarului în societate", urmat de lansările de carte "Revoluție și Memorie", autor Elena Diaconu și "Timișoara, prețul singurătății", autori Titus Suciu și Vasile Bogdan.

Manifestările sunt organizate de Asociația Luptătorilor, Răniților și Urmașii Eroilor "Brașov-Decembrie 1989", Asociația "15 Noiembrie 1987" Brașov, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 și Centrul Regional de Comunicare și Cercetare '89 Brașov.

În ziua de 2 martie 1989, Liviu Corneliu Babeș, atunci în vârstă de 47 de ani, și-a dat foc în timp ce cobora pe pârtia Bradul din Poiana Brașov purtând în mână un carton pe care scria : "STOP MORDER! Brașov= Auschwitz!". Protestul său a fost făcut public mai întâi în străinătate de către turiștii străini care se aflau în acea zi în stațiune.

Liviu Corneliu Babeș a fost comparat cu Jan Palach, studentul care și-a dat foc, în anul 1969, în piața Wenceslas din Praga, în semn de protest față de invadarea Cehoslovaciei în anul 1968 de către trupe sovietice.

Liviu Corneliu Babeș a fost declarat erou martir în luna iunie 1997, iar o stradă din municipiul reședință îi poartă numele. Autoritățile locale încearcă de câțiva ani să găsească fonduri pentru realizarea unui monument închinat lui Liviu Corneliu Babeș.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia

3 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

4 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

5 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…