Braşov: Primul urs relocat din judeţ; decizia în situaţiile de urgenţă, conform noilor proceduri - a medicului veterinar

Braşov: Primul urs relocat din judeţ; decizia în situaţiile de urgenţă, conform noilor proceduri - a medicului veterinar

Primul urs a fost relocat, în acest an, din judeţul Braşov, pe un fond de vânătoare din Bihor, miercuri, în aceeaşi zi în care au fost adoptate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Braşov procedurile privind modalitatea de acţiune în situaţiile privind animalele sălbatice periculoase.

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că este vorba de unul dintre cele două exemplare de urs care au coborât, de mai multe ori, începând, de sâmbătă, în apropierea pârtiei de schi Clăbucet din Predeal, relocarea fiind posibilă prin intervenţia Ministerului Mediului.

"În 5 ianuarie, ne-am întâlnit în CJSU. Am fost sesizaţi de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi că acesta nu mai răspunde la niciun stimul zgomotos şi este greu controlabil. Atunci am decis să-l relocăm şi chiar în aceeaşi zi am făcut demersurile, împreună cu gestionarul fondului de vânătoare - Regia Locală a Pădurilor Kronstadt, şi am depus toate documentele către APM pentru a ne da punctul de vedere necesar obţinerii derogării de la Ministerul Mediului. La ora 20,00, duminică seara, am înaintat la minister documentaţia şi a doua zi am primit derogarea şi, aproape simultan s-a elaborat şi autorizaţia de la APM. În data de 8, exemplarul a fost capturat şi a plecat spre fondul de vânătoare din Bihor, iar azi noapte am primit confirmarea că a ajuns acolo", a precizat prefectul de Braşov.

În ce priveşte procedura, Văsii a precizat că, la elaborarea acesteia, s-a lucrat încă de anul trecut şi că iniţiatori ai documentului sunt IJJ şi DSVSA, care vor coordona intervenţiile în astfel de situaţii.

"Este o procedură care stabileşte modalitatea în care se va acţiona pentru gestionarea situaţiilor privind animalele sălbatice periculoase. Fiecare pas este prevăzut şi fiecare instituţie ce responsabilităţi are. Ea nu aduce modificări cadrului legal în vigoare, din contră vine să clarifice modul în care se acţiona, începând de la apelul la 112, intervenţia IJJ, a Poliţiei - dacă este cazul - şi DSVSA. Această procedură prevede anumite niveluri de risc, de la unul minim, la unul extrem. Nu ne dorim să ajungem în situaţii de risc extrem, dar cu siguranţă, vom fi nevoiţi, la un moment dat, să facem acest lucru. (...) Orice echipă care va interveni la faţa locului va cuprinde în mod automat şi un medic veterinar, care are competenţa de a ne spune în ce situaţie este animalul şi ce măsuri să luăm", a precizat prefectul.

Acesta a menţionat că, în cadrul discuţiilor, s-a stabilit că numai animalele în captivitate pot fi tranchilizate, gestionarii fondurilor de vânătoare susţinând că numai în cazul animalelor rănite se poate face acest lucru la faţa locului fără a se crea alte situaţii de risc.

Pe termen lung, Văsii a spus că problema prezenţei în zonele locuite a urşilor, ale căror efective s-au înmulţit inclusiv de 3-4 ori pe anumite areale în judeţ, trebuie reglementată "la nivel naţional", după consultarea specialiştilor, împreună de către ONG-uri, mediul universitar şi cel politic. AGERPRES/(A, AS-autor: Diana Dumitru, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro