Brazilia: Bolsonaro a promulgat un decret care relaxează importul de arme şi creşte cantitatea de muniţie ce poate fi cumpărată

Preşedintele de dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a semnat marţi un decret care relaxează restricţiile pentru importurile de arme şi creşte cantitatea de muniţie pe care o persoană o poate cumpăra, relatează Reuters.

Decretul fusese conceput iniţial pentru a relaxa restricţiile pentru colecţionari, trăgători de tir şi vânători - permiţând, de exemplu, să fi purtate arme încărcate în cluburile de tir -, dar a fost extinsă şi cu alte prevederi.

Până acum, nu puteau fi importate arme care existau în modele similare produse pe piaţa internă.

"Am spart monopolul. Nu se puteau face importuri, iar acum am eliminat asta", a spus Bolsonaro la ceremonia de semnare a decretului, la palatul prezidenţial.

După semnarea decretului, şeful statului, mai mulţi miniştri şi reprezentanţi ai puternicului lobby al armelor din Congres au reprodus gestul cu mâna care imită un pistol, emblematic pentru Bolsonaro în campania electorală, potrivit AFP.

"Am spus întotdeauna că securitatea publică începe de acasă", a afirmat preşedintele.

Bolsonaro a făcut campanie cu o platformă care punea accentul pe lege şi ordine şi care includea şi promisiunea de a relaxa restricţiile în privinţa armelor. El semnase deja în ianuarie un decret care uşura posibilitatea de a deţine o armă.

Susţinătorii săi au salutat decizia, considerând că permite astfel autoapărarea într-o ţară marcată de violenţă, însă criticii se tem că a da posibilitatea mai multor persoane de a deţine arme va afecta siguranţa publică.

Decretul de marţi creşte limita de achiziţii de muniţie la 5.000 de cartuşe pe an pentru armele normale. Precedenta limită era de 50 de cartuşe pentru cetăţenii obişnuiţi, cu limite discreţionare pentru militari, poliţişti sau vânători.

Decretul permite de asemenea cumpărarea a până la 1.000 de cartuşe anual pentru folosirea la arme restricţionate, cum ar fi armele de mare calibru şi semiautomate care sunt limitate la armată şi poliţie.

Bolsonaro a precizat că decretul va intra în vigoare în 30 de zile, lăsând timp pentru discuţii cu Ministerul Economiei legate de chestiunile privind taxele pentru armele importate. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

3 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!