Brazilia: Bolsonaro numeşte un general ca şef al guvernului, din care fac parte acum nouă militari

Brazilia: Bolsonaro numeşte un general ca şef al guvernului, din care fac parte acum nouă militari

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţat, pe Twitter, desemnarea unui general ca ministru al Casei civile, post echivalent celui de premier, întărind astfel prezenţa militarilor în guvernul său, transmite vineri AFP.

Generalul Walter Souza Braga Netto, 62 de ani, îl înlocuieşte pe Onyx Lorenzoni, trimis să conducă Ministerul Cetăţeniei, un portofoliu care grupează mai ales afacerile sociale şi sportul.

Prin această remaniere, guvernul brazilian numără nouă miniştri militari din totalul de 22.

În prezent, cei mai apropiaţi patru colaboratori ai lui Jair Bolsonaro din guvern, ale căror birouri sunt situate în palatul prezidenţial Planalto, sunt militari. Printre ei se află şi foarte influentul general Augusto Heleno, şeful Cabinetului de securitate instituţională.

Walter Souza Braga Netto a devenit cunoscut compatrioţilor săi în 2018, când a preluat şefia comandamentului militar sub care au fost plasate toate forţele de securitate ale statului Rio de Janeiro.

Decizia i-a aparţinut predecesorului lui Bolsonaro, Michel Temer, în încercarea de stăvilire a unui val de violenţe fără precedent.

Timp de 11 luni, intervenţia militară s-a soldat cu un bilanţ amestecat, cu o scădere a unor indicatori ai violenţei, dar cu o creştere sensibilă a numărului de morţi în cursul operaţiunilor de poliţie.

Numirea unui general în cel mai important post din guvern este considerată o victorie pentru cei pe care analiştii îi numesc 'aripa militară' a guvernului, mai pragmatică decât 'aripa ideologică', formată mai ales din discipoli ai controversatului filosof Olavo de Carvalho. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”