Brazilia: Bolsonaro numeşte un general ca şef al guvernului, din care fac parte acum nouă militari

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţat, pe Twitter, desemnarea unui general ca ministru al Casei civile, post echivalent celui de premier, întărind astfel prezenţa militarilor în guvernul său, transmite vineri AFP.

Generalul Walter Souza Braga Netto, 62 de ani, îl înlocuieşte pe Onyx Lorenzoni, trimis să conducă Ministerul Cetăţeniei, un portofoliu care grupează mai ales afacerile sociale şi sportul.

Prin această remaniere, guvernul brazilian numără nouă miniştri militari din totalul de 22.

În prezent, cei mai apropiaţi patru colaboratori ai lui Jair Bolsonaro din guvern, ale căror birouri sunt situate în palatul prezidenţial Planalto, sunt militari. Printre ei se află şi foarte influentul general Augusto Heleno, şeful Cabinetului de securitate instituţională.

Walter Souza Braga Netto a devenit cunoscut compatrioţilor săi în 2018, când a preluat şefia comandamentului militar sub care au fost plasate toate forţele de securitate ale statului Rio de Janeiro.

Decizia i-a aparţinut predecesorului lui Bolsonaro, Michel Temer, în încercarea de stăvilire a unui val de violenţe fără precedent.

Timp de 11 luni, intervenţia militară s-a soldat cu un bilanţ amestecat, cu o scădere a unor indicatori ai violenţei, dar cu o creştere sensibilă a numărului de morţi în cursul operaţiunilor de poliţie.

Numirea unui general în cel mai important post din guvern este considerată o victorie pentru cei pe care analiştii îi numesc 'aripa militară' a guvernului, mai pragmatică decât 'aripa ideologică', formată mai ales din discipoli ai controversatului filosof Olavo de Carvalho. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

2 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

3 Situația la zi / Americanii spun că urmează o pandemie. „Nu este o chestiune de DACĂ. Este o chestiune de CÂND ș…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel