Brazilia: Bolsonaro se declară decis să liberalizeze portul de arme

Brazilia: Bolsonaro se declară decis să liberalizeze portul de arme

Preşedintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, s-a declarat decis să modifice legea privind portul de armă, una din temele sale principale de campanie, şi să-i propună funcţia de ministru al justiţiei judecătorului Sergio Moro, simbol al luptei anticorupţie în ţara sa, transmite AFP.

În primul interviu după victoria clară la prezidenţiale, acordat luni mai multor posturi de televiziune, Bolsonaro s-a referit la soluţia sa cea mai radicală pentru a lupta împotriva violenţei, şi anume liberalizarea portului de arme.

Violenţa face din Brazilia, unde anul trecut au avut loc aproape 67.000 de omoruri - dintre care 70% cu arme de foc -, una din ţările cele mai periculoase şi a fost, alături de corupţie, una din îngrijorările principale ale celor 57 milioane de alegători care au ales să voteze pentru Bolsonaro.

''Accesul la portul armelor trebuie înlesnit (...) Este o necesitate din cauza violenţei care loveşte Brazilia. Suntem în război'', a declarat în interviu Jair Bolsonaro, fost căpitan în armată.

''Vom schimba legea. Trebuie coborâtă vârsta minimă (pentru portul de armă) de la 25 la 21 de ani. Nu putem ridica bariere care să-i împiedice pe oameni să aibă o armă la ei acasă ca să-şi apare familia'', a indicat el, afirmând că dreptul de a purta armă ar trebui să se extindă şi în afara domiciliului.

''Dacă un şofer de camion este înarmat şi reacţionează când cineva încearcă să-i fure încărcătura, el le arată un exemplu bandiţilor. Hoţul este doborât, (este) legitimă apărare. Şoferul ripostează şi nu este pedepsit. Acest lucru va diminua violenţa în Brazilia, este sigur'', a explicat el.

Bolsonaro, ales şi pe baza promisiunii de a lupta fără milă împotriva corupţiei, şi-a declarat intenţia de a-l numi ca ministru al justiţiei pe Sergio Moro, magistratul care l-a condamnat în primă instanţă pe fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, aflat în închisoare din aprilie pentru corupţie pasivă şi spălare de bani.

''Dacă aş fi spus asta înainte de alegeri, aş fi fost taxat pentru oportunism. Dar voi discuta cu el şi am intenţia să-i propun, cine ştie, Ministerul Justiţiei. Dacă este interesat, sunt convins că va fi o persoană de mare importanţă într-un guvern ca al nostru'', a declarat Bolsonaro în interviul televizat.

Preşedintele ales s-a referit şi la posibilitatea de a-i propune lui Moro un post de judecător la Curtea Supremă, în condiţiile în care doi membri ai acestei instanţe se vor pensiona în timpul mandatului său. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

3 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

4 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

5 „Du-te măi și vaccinează-te. COVID-19 omoară!”. Mesajul devenit viral al medicului Gabriel Diaconu