Brazilia: Curtea Supremă anulează un decret al lui Bolsonaro privind pământurile indigenilor

Brazilia: Curtea Supremă anulează un decret al lui Bolsonaro privind pământurile indigenilor

Curtea Supremă din Brazilia a blocat joi un decret al preşedintelui Jair Bolsonaro care transfera la Ministerul Agriculturii, apărător al industriei agroalimentare, competenţe funciare care aparţineau unei fundaţii de protecţie a indigenilor, relatează AFP.

Cei zece judecători ai Tribunalului Federal Suprem (STF) au susţinut această decizie, luând în considerare că parlamentarii brazilieni au respins deja acest decret.

"În privinţa legilor, ultimul cuvânt revine Congresului", a declarat judecătorul Luis Roberto Barroso, care a ordonat deja din iunie suspendarea provizorie a decretului care viza un transfer de competenţe în delimitarea de pământuri ale indigenilor.

Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro s-a exprimat în mai multe rânduri în favoarea unei noi împărţiri a pământurilor indigenilor, mai favorabilă afacerilor agricole.

Decizia STF survine la o săptămână după moartea unui lider indigen în nord-estul ţării. Membrii tribului Waiapi au spus că a fost vorba de un asasinat, lucru încă neconfirmat de ancheta judiciară.

Această afacere a avut ecou la nivel internaţional. Printre numeroasele reacţii, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a criticat luni "politica propusă de guvernul brazilian".

A deschide "şi mai mult zonele din Amazon pentru exploatarea minieră" riscă "să conducă la incidente violente, la intimidări şi la crime ca cea a cărei victimă a fost populaţia Waiapi săptămâna trecută", a adăugat ea.

Indigenii şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului se plâng de o înmulţire a conflictelor cauzate de acţiuni de ocupare a pământurilor lor în ultimele luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia