Brazilia: După mai multe răsturnări de situaţie, fostul preşedinte Lula rămâne în închisoare

Brazilia: După mai multe răsturnări de situaţie, fostul preşedinte Lula rămâne în închisoare

Preşedintele unei Curţi de Apel din Brazilia a decis duminică seară că fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, condamnat pentru corupţie, trebuie să rămână în închisoare, punând capăt unor răsturnări de situaţie apărute în cadrul aceluiaşi tribunal, transmite AFP.

Judecătorul Rogerio Favreto, care a fost la sfârşitul săptămânii judecătorul de permanenţă al TRF4, Curtea de Apel din Porto Alegre, în sudul Braziliei, a provocat uimire ordonând duminică punerea în libertate a lui Lula.

TRF4 din Porto Alegre este tribunalul care a ratificat în ianuarie condamnarea în primă instanţă a fostului preşedinte.

Judecătorul Favreto a decis duminică, spre surprinderea generală, să accepte o cerere Habeas corpus, prezentată vineri de mai mulţi deputaţi ai Partidului Muncitorilor (PT), înfiinţat de Lula da Silva în 1980. El a cerut chiar ca punerea în libertate să aibă loc duminică, "în regim de urgenţă".

Partizanii lui Lula au început imediat să sărbătorească eliberarea iminentă a acestuia după trei luni de detenţie. Peste o mie de persoane s-au adunat în faţa sediului poliţiei federale din Curitiba, în sudul Braziliei, unde Lula este închis, cerând eliberarea lui.

La scurt timp, un alt judecător de la TRF4, Joao Pedro Gebran Neto, a decis că fostul şef al statului trebuie să rămână în închisoare şi a anulat decizia colegului său.

Într-o nouă răsturnare de situaţie, judecătorul Favreto a declarat că îşi menţine decizia. "Reafirm conţinutul deciziilor anterioare, decretând punerea în aplicare imediată a măsurii de eliberare într-un termen de maxim o oră", a scris el.

Câteva ore mai târziu, preşedintele TRF4, Carlos Eduardo Thomson Flores, a tranşat. Într-un comunicat, el a confirmat decizia judecătorului Gebran Neto, potrivit căreia fostul preşedinte trebuie să rămână în închisoare, unde efectuează o pedeapsă de 12 ani şi o lună de detenţie pentru corupţie.

Preşedintele TRF4 a declarat în comunicat că ordonă "executarea deciziei pronunţate de judecătorul Gebran Neto" cu privire la menţinerea lui Lula în închisoare.

În câteva ore, aceste răsturnări de situaţie au creat confuzie în Brazilia, cu trei luni înainte de prezidenţialele cele mai nesigure din istoria ţării şi la care Lula doreşte să participe.

Chiar dacă ar fi fost pus în libertate, fostul preşedinte din perioada 2003-2010, pe primul loc în sondajele pentru alegerile din octombrie, şi-ar fi văzut probabil candidatura invalidată de tribunalul electoral, în baza unei legi care interzice oricărui condamnat în apel să se prezinte.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

2 Congresul cașcavalului / Marioneta a câștigat

3 Așa o fi? / Cade și EUROINS? Doar 5% din bani mai sunt în băncile din România!

4 Andreea Pirui, vedetă la Kanal D, a fost prinsă drogată?

5 Hopa! / Orban: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”