Brazilia: Fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, l-a vizitat pe Lula în închisoare, susţinându-i candidatura la prezidenţiale

Brazilia: Fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, l-a vizitat pe Lula în închisoare, susţinându-i candidatura la prezidenţiale

Fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, l-a vizitat joi pe Luiz Inacio Lula da Silva în penitenciarul unde ex-şeful statului brazilian este închis din luna aprilie, relatează AFP.

Lula, în vârstă de 72 de ani, ispăşeşte o pedeapsă de 12 ani şi o lună de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani.

''Nu pot judeca ceea ce procurorii şi magistraţii fac în această ţară (....) dar mulţi oameni din lume, în particular ONU, pun întrebări la care guvernul (brazilian) trebuie să răspundă'', a declarat Schulz, în faţa închisorii federale din Curitiba, sudul Braziliei.

Schulz, fost lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), este un vechi prieten al lui Lula, cu care a început să colaboreze încă de când acesta era lider al sindicatului metalurgiştilor.

''Nicio putere din lume nu mă poate împiedica să-i spun unui om pe care îl cunosc de mulţi ani şi în care am încredere: 'Te cred'. Aceasta este ceea ce i-am spus'', a mai explicat presei Martin Schulz.

El nu a ezitat să-şi exprime sprijinul faţă de candidatura lui Lula, anunţată oficial de Partidul Muncitorilor (PT, stânga), la alegerile prezidenţiale din octombrie.

''Mă aflu aici pentru a-l susţine pe preşedinte, pentru a-mi explica solidaritatea cu el, cea a social-democraţilor germani şi a socialiştilor europeni'', a mai spus fostul preşedinte al Parlamentului European din perioada 2012-2017.

Aflat alături de Fernando Haddad, fost primar al oraşului Sao Paolo şi candidat la funcţia de vicepreşedinte din partea PT, Schulz a subliniat că Brazilia trebuie să urmeze recomandările ONU şi să autorizeze participarea lui Lula la alegerile prezidenţiale.

Partidul Muncitorilor a depus candidatura lui Lula pe 15 august, dar este foarte probabil ca ea să fie invalidată, dată fiind legea ce prevede ineligibilitatea oricărei persoane condamnate în apel.

Sondajele preelectorale îl dau mare favorit pe Lula, care a condus Brazilia între 2003 şi 2010. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Fata lui Nuțu Cămătaru...

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

5 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…