Brazilia: Judecătorul anticorupţie Moro, care l-a condamnat pe fostul preşedinte Lula, va fi ministru al justiţiei

Brazilia: Judecătorul anticorupţie Moro, care l-a condamnat pe fostul preşedinte Lula, va fi ministru al justiţiei

Judecătorul Sergio Moro, figură emblematică a luptei anticorupţie în Brazilia, a anunţat joi că a acceptat propunerea preşedintelui ales, Jair Bolsonaro, de a conduce Ministerul Justiţiei şi Securităţii Publice, transmit AFP şi Reuters.

'În urma unei reuniuni în care am discutat despre politici (de aplicat) în minister, am acceptat invitaţia', a declarat magistratul într-un comunicat, după o întâlnire cu Bolsonaro, joi dimineaţa, la locuinţa sa din Rio de Janeiro.

'Perspectiva de a pune în aplicare măsuri dure împotriva corupţiei şi a crimei organizate, cu respectarea Constituţiei, a legii şi drepturilor, m-a determinat să iau această decizie', a adăugat Moro, considerat un erou de mulţi brazilieni.

Anunţul a fost confirmat chiar de Bolsonaro câteva minute mai târziu, pe Twitter, conform obiceiului său de a comunica aproape exclusiv prin intermediul reţelelor de socializare.

'Judecătorul federal Sergio Moro a acceptat invitaţia noastră la Ministerul Justiţiei şi Securităţii Publice', a scris preşedintele ales, precizând, la rândul său, că postul va avea ca prioritate 'lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, precum şi respectarea Constituţiei şi a legilor'.

Sergio Moro, în vârstă de 46 de ani, este judecătorul de primă instanţă însărcinat cu vasta anchetă penală care a scos la iveală o uriaşă reţea de corupţie în jurul grupului de stat Petrobras, scandal care a pătat întreaga clasă politică braziliană.

Moro este cel care l-a condamnat în iulie 2017 pe fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Sergio Moro a precizat că va renunţa la conducerea anchetei pentru a nu da naştere unor controverse.

Fostul preşedinte Lula de Silva ispăşeşte din aprilie o pedeapsă de 12 ani şi o lună de detenţie, pentru corupţie şi spălare de bani, într-o închisoare din Curitiba (sud) situată la foarte mică distanţă de biroul judecătorului Moro.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia