Brazilia: Mii de persoane stau la coadă să se vaccineze, după moartea mai multor maimuțe de febră galbenă

Brazilia: Mii de persoane stau la coadă să se vaccineze, după moartea mai multor maimuțe de febră galbenă

Moartea mai multor maimuțe de febră galbenă a provocat panică în Sao Paulo, orașul brazilian cu numărul cel mai mare de locuitori, determinând mii de persoane să meargă să se vaccineze în cabinetele medicale, informează miercuri AFP.

Pacienții au format cozi lungi de așteptare la intrarea celor aproximativ 30 de centre care administrează, începând de sâmbătă, vaccinurile.

Peste 60.000 de persoane au fost vaccinate într-o singură zi, în ziua de marți, potrivit autorităților sanitare ale orașului.

Autoritățile din Sao Paulo au dat asigurări că au un milion și jumătate de doze, iar stocul ar putea fi mărit, la nevoie.

Locuitorii orașului au intrat în panică după ce o maimuță moartă a fost descoperită într-un parc din nordul orașului.

Primul caz a fost înregistrat la 9 octombrie, dar, ținând cont de durata necesară confirmării diagnosticului, parcul a fost închis pentru public abia pe 19 octombrie. Un alt parc, din nord-vestul orașului, a fost închis marți.

Alte două maimuțe moarte au fost descoperite la Mairiporia, o zonă de la periferia orașului Sao Paulo, însă cauza decesului acestora nu a fost încă stabilită.

Maimuțele sunt doar gazdele virusului, care este apoi transmis la om prin înțepătura țânțarilor din speciile Haemagogus și Sabethes.

Simptomele febrei galbene sunt temperatură, frisoane, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, însoțite de greață și vărsături. În cazurile grave, se poate ajunge la insuficiență renală și hepatică, icter sau hemoragii sau chiar la deces.

Această alertă sanitară are loc la o lună și jumătate după ce ministrul sănătății declarase sfârșitul unei epidemii de febră galbenă — cea mai gravă de la începutul statisticilor, în 1980 — care a provocat 777 de îmbolnăviri și a făcut 261 de victime, între 1 decembrie 2016 și 1 august 2017, cele mai multe în statul Minas Gerais (sud-est).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale