Brazilia: Susţinători ai lui Guaido au ocupat o parte a ambasadei Venezuelei la Brasilia

Brazilia: Susţinători ai lui Guaido au ocupat o parte a ambasadei Venezuelei la Brasilia

Susţinători ai lui Juan Guaido au ocupat miercuri dimineaţă o parte a ambasadei Venezuelei în Brazilia, unde membri ai personalului le-au deschis porţile, declarându-şi loialitatea faţă de şeful opoziţiei, a anunţat ambasadoarea desemnată de acesta din urmă, Teresa Belandria, relatează AFP.

Guvernul preşedintelui brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro îl susţine activ pe Juan Guaido, care s-a proclamat unilateral preşedinte al Venezuelei şi a cărui legitimitate a fost recunoscută de aproximativ 50 de state.

Potrivit unei surse din poliţia braziliană, grupul 'încerca să negocieze în mod paşnic' cu susţinători ai preşedintelui Nicolas Maduro în incinta misiunii diplomatice, unde situaţia era confuză, cu puţin timp înaintea summitului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) care va începe joi în capitala Braziliei.

'Sediul ambasadei noastre a fost invadat cu forţa în această dimineaţă. Considerăm că guvernul brazilian este responsabil pentru securitatea personalului şi a sediilor noastre', a scris pe Twitter ministrul de externe de la Caracas, Jorge Arreaza.

Într-un comunicat, Teresa Belandria a dat asigurări că membri ai personalului ambasadei au predat 'în mod voluntar misiunea diplomatică reprezentanţei acreditate legitim în Brazilia'. 'Îi chemăm pe toţi oficialii acreditaţi ai ambasadei şi ai celor şapte consulate ale Venezuelei (în Brazilia) să ia aceeaşi decizie', a adăugat ea.

La rândul său, Freddy Mergote, însărcinatul cu afaceri rămas loial preşedintelui Maduro, a relatat că 'persoane străine de ambasadă au intrat (...) ilegal pe teritoriul venezuelean', într-o înregistrare video obţinută de AFP de la Partidul Muncitorilor (PT) al fostului preşedinte brazilian Lula da Silva.

'Trăim o situaţie absurdă aici, în Brazilia. Suntem în prezenţa unei agresiuni violente împotriva unei alte ţări (...) Constituţia noastră interzice orice ingerinţă în conflicte din alte state', a declarat pentru AFP deputata PT Maria do Rosario, prezentă în faţa ambasadei împreună cu alte personalităţi de stânga.

Aceste evenimente intervin în timp ce preşedintele brazilian Jair Bolsonaro se pregăteşte pentru o întâlnire bilaterală cu omologul său chinez Xi Jinping, înaintea summitului BRICS de la Brasilia.

Venezuela este un subiect de divergenţă în cadrul BRICS, unde Brazilia este singura care recunoaşte legitimitatea lui Juan Guaido, iar China şi Rusia îl susţin pe Nicolas Maduro.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

2 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune...

5 Uite un articol care merită citit!