Brazilia: Unul din fiii preşedintelui Bolsonaro evocă eventualitatea unei dictaturi "dacă stânga se radicalizează"

Deputatul Eduardo Bolsonaro a declanşat o nouă controversă joi în Brazilia, evocând eventualitatea unui regim represiv precum dictatura militară (1964-1985) "dacă stânga se radicalizează", după care a dat înapoi afirmând că a fost prost înţeles, relatează AFP.

Într-un interviu acordat pe YouTube, parlamentarul de 35 de ani a spus că dacă protestele în curs în Chile se extind în Brazilia răspunsul ar putea fi reinstituirea Actului instituţional nr. 5 (AI-5), prin care regimul militar a închis Congresul în 1968 şi a suspendat libertăţile constituţionale.

Fiul lui Bolsonaro a acuzat Cuba şi Venezuela, ţări cu regimuri socialiste, că se află în spatele valului de proteste din America de Sud şi a asociat aceste mişcări cu gherilele de stânga din anii 1960.

"Va veni un moment când situaţia va fi la fel ca la sfârşitul anilor 60 în Brazilia, când ei (mişcările de stânga radicalizate - n.r.) deturnau avioane, sechestrau înalte autorităţi precum consuli, ambasadori, executau poliţişti, militari", a spus Eduardo Bolsonaro.

"Dacă stânga se va radicaliza până în acest punct, va trebui să răspundem. Acest răspuns poate fi un nou AI-5, poate fi o legislaţie aprobată prin referendum", a adăugat el.

Afirmaţii sale au provocat un val de indignare, inclusiv printre aliaţii guvernului lui Jair Bolsonaro.

Şeful statului, un obişnuit al declaraţiilor admirative faţă de dictatura militară, s-a distanţat şi el de aceste declaraţii. "Regretăm această informaţie, în parte falsă, dar fiul meu este gata să-şi ceară scuze, ştiind că declaraţiile lui au fost prost interpretate", a declarat preşedintele de extremă dreaptă pe canalul de televiziune Band.

Eduardo Bolsonaro a adoptat apoi aceeaşi linie, într-o declaraţie către acelaşi canal. "Cer scuze oricui a putut înţelege că doresc revenirea AI-5 sau că guvernul studiază o măsură în acest sens. Această posibilitate este o interpretare falsă a aceea ce am spus. Doar am menţionat AI-5, nu am spus că va fi repus în vigoare", a afirmat fiul preşedintelui.

Toţi cei trei fii ai lui Jair Bolsonaro fac politică - Flavio este senator, Eduardo deputat şi Carlos consilier municipal - şi joacă un rol activ în culisele puterii, într-un stil în general agresiv, chiar dacă nu fac parte din guvern.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Rodrigo Maia (DEM, centru-dreapta), a calificat declaraţiile lui Eduardo Bolsonaro drept "respingătoare" şi a indicat că "apologia reiterată a instrumentelor dictaturii este pasibilă de sancţiuni".

La rândul său Davi Alcolumbre, preşedinte al Senatului din aceeaşi formaţiune, a afirmat că declaraţiile fiului lui Bolsonaro reprezintă "un afront inadmisibil adus Constituţiei".AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 UPDATE / Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat, într-o declarație oficială, că informația prezentată de Digi 24 este…

2 COVID-19 a suferit 10 mutaţii / Tinerii nu sunt imuni la coronavirus

3 ULTIMA ORĂ / Guvernul a modificat statutul poliţiştilor şi militarilor: se întrerup concediile de odihnă, se sus…

4 Masonul din spatele birtului care a vândut statului 1,7 milioane de măști a încheiat 16.290 de contracte cu st…

5 Crucea Roșie a importat un milion de măști ca să le doneze. Statul le-a blocat în vamă / „I-au pus cu capul pe c…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi