BREAKING! Javra nu se lasă! Toader anunță că azi retrimite la Cotroceni cererea de REVOCARE a procurorului general al României!

BREAKING! Javra nu se lasă! Toader anunță că azi retrimite la Cotroceni cererea de REVOCARE a procurorului general al României!

BREAKING! Javra nu se lasă! Toader anunță că azi retrimite la Cotroceni cererea de REVOCARE a procurorului general al României! Tudorel Toader: Azi voi trimite la președinte solicitarea oficială de revocare din funcție a procurorului general al României. Procurorul general trage de timp. Voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcții de conducere pe care președintele i-a refuzat.

 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi, dimineața că va trimite la președinte solicitarea oficială de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Ministrul a mai spus că va trimite din nou propunerile de numire a celor cinci procurori cu funcții de conducere pe care șeful statului le-a refuzat pe motiv că nu au adeverință de la CNSAS. Printre cele cinci propuneri se numără și Anca Florea, nominalizată la șefia DNA.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

”Azi voi trimite la președinte solicitarea oficială de revocare din funcție a procurorului general al României. Procurorul general trage de timp, nu-i un secret pentru nimeni, personal poate fi înțeles dar ca procuror general este imposibil de înțeles. De ce anume? S-a adresat Curții de Apel din Alba Iulia, ca persoană fizică, la dânsul acasă. Dar eu nu am evaluat persoana fizică, ci procurorul general”, a explicat Tudorel Toader.

Ministrul justiției a explicat că instanța a declinat competența de judecată la București iar Curtea de Apel a declinat înapoi la Alba Iulia. Regulator de competență este Înalta Curte, care va decide cine este competent să soluționeze cererea de evaluare a legalității raportului de evaluare. Înalta Curte va decide și vom intra în ianuarie- februarie, a mai spus ministrul.

”Așadar consider că această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei, astăzi voi trimite la președintele republicii solicitarea oficială de revocare de funcție, bazându-mă pe trei competențe. Tot astăzi, voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcții de conducere pe care președintele i-a refuzat, spunând că propunerea are aspecte de nelegalitate, că dosarele candidaților nu conțin acea adeverință de la CNSAS. Legea spune că CSM-ul solicită și dacă în 15 zile CNSAS-ul nu răspunde, procedura merge mai departe”, a mai spus Toader,

La scurt timp, secția de procurori a dat un comunicat cu privire la lipsa acestei comunicări, CNSAS a dat un comunicat asemănător, a explicat ministrul justiției.

”Prin urmare, nefiind vorba de o nelegalitate în dosarele celor cinci candidați, completăm și trimitem la președinte. Mai mult decât atât, să nu uitați că sunt magistrați de rang înalt în funcție pe care președintele nu i-a întrebat de verificările CNSAS. De dată foarte recentă, procurorul șef de la DIICOT a fost numit, dar nu l-a întrebat nimeni dacă în dosar există sau nu verificarea CNSAS. Același decident nu poate folosi dubla măsură”, a afirmat Tudorel Toader.

Alte declarații făcute de ministrul justiției

Despre o eventuală demisie a șefei Înaltei Curți, Cristina Tarcea, după ce mai  mulți condamnați au fost eliberați, aceștia invocând nelegalitatea constituirii completelor de cinci judecători: ”Eu am făcut apel și voi face cât voi rămâne în MJ. Să ne cunoaștem competențele să le respectăm. Eu ca ministru nu stabilesc vinovății, abateri. Avem competențe partajate și avem o secție de judecători care poate să o întrebe. Avem o Inspecție Judiciară care m înțeles că a declanșat o inspecție. Și atunci CSM-ul poate să spună cum de Înalta Curte nu a respectat timp de patru ani de zile lege. Noi nu vrem ca un vinovat să scapte de pedeapsă. Categoric nu vrem ca un nevinovat să fie condamnat pe nedrept. Despre consecințele acestei bulversări a sistemului judiciar poate să vă răspundă în ordine doamna președintă, poate să facă ordine CSM și Inspecția Judiciară. În tot cazul nu ministrul justiției. (…) Dacă cumva CCR nu dădea această decizie, probabil nu știam și nu se petreceau aceste evenimente juridice. Sunt convins că doamna președintă va putea da răspunsul cuprinzător la toată problematica, dacă va binevoi să dea acest răspuns. Am convingerea că CSM, Inspecția Judiciară va pune o astfel de problemă în discuție.

Despre înregistrările cu Anca Jurma și Florentina Mirică: Eu nu știu dacă dialogul acela a fost adevărat sau nu. Tind să cred că a fost adevărat. Esta absolut regretabil că între procurori de rang înalt se poartă astfel de dialoguri. Dar spuneam că tot lucrul are și o parte bună. Vedem care e realitatea, așa cum este atmosfera. Rămâne ca secția de procurori să decidă, eu particip la secția de procurori , la secția de judecători și în plenul CSM. Voi participa și eu și îmi voi spune punctul de vedere.

Despre OUG pe amnistie și grațiere: Am vorbit eu de un draft? V-am spus de foarte multe ori că rămân valabile răspunsurile date la această problematică. Tot ce am afirmat cu privire la amnistie și grațiere rămâne valabil și astăzi. Dacă nu țineți minte, ne documentăm și nu întrebăm aceeași problemă.
 
 

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale