BREAKING! România se TREZEȘTE! Societatea civilă din județele Moldovei se unește pentru a stopa trendul economico-social „care ne duce la dezastru absolut“

BREAKING! România se TREZEȘTE! Societatea civilă din județele Moldovei se unește pentru a stopa trendul economico-social „care ne duce la dezastru absolut“

BREAKING! România se TREZEȘTE! Societatea civilă din județele Moldovei se unește pentru a stopa trendul economico-social „care ne duce la dezastru absolut“.Personalități din cele opt județe ale Moldovei lansează o structură civică regională, care își propune să identifice clar motivele pentru care această regiune a țării este ținută în subdezvoltare și să propună spre dezbatere publică soluții concrete de relansare economică și socială.

 După ce primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara au înființat „Alianţa Vestului” (AVE), care are ca scop dezvoltarea unor proiecte majore comune, iar edilii municipiilor Iași, Suceava, Roman, Botoşani, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei au înființat inițiativa „Moldova se dezvoltă”, tot pentru dezvoltarea în comun a unor proiecte regionale, societatea civilă din județele Moldovei se unește, propunându-și „stoparea urgentă a acestui trend economico-social ce ne duce la dezastru absolut“.

„Moldova are nevoie de o voce. Puternică și coerentă, care să apere și să promoveze interesele majore ale regiunii. Existența unei structuri civice regionale, care să identifice clar motivele pentru care Moldova este blocată în subdezvoltare și să propună spre dezbatere publică soluții concrete de relansare economică și socială, este extrem de necesară acum“, afirmă fondatorii asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, care va fi lansată luni, la Iași.

Fondatorii asociației sunt din toate cele 8 județe ale Moldovei, profesioniști în domeniile lor – economiști, juriști, antreprenori, geografi, istorici, sociologi, precizează asociația, adăugând că „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” va fi platforma civică regională ce va aduce în spațiul public din nou competența și buna-credință, în ideea relansării economice și sociale a întregii regiuni.

Problemele majore ale Moldovei – lipsa autostrăzilor, inechitatea bugetară (în perioada 2012-2015, regiunea Nord-Est a dat bugetului central cu 10 miliarde de lei mai mult decât a primit înapoi prin alocări, Moldova fiind astfel un donor bugetar), emigrarea masivă și continuă (25% dintre moldoveni au părăsit regiunea, unul din 3 români din străinătate e moldovean), izolarea ce duce la degradarea accelerată a unor regiuni (Galați, Botoșani) – vor fi impuse pe agenda națională pentru rezolvare cu prioritate, spun inițiatorii.

„Fără acțiune imediată, decalajul dintre Moldova și celelalte regiuni ale României va crește susținut. «Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei» este primul grup regional ce are ca obiectiv major stoparea urgentă a acestui trend economic-social ce ne duce la dezastru absolut. Vom fi vocea de care Moldova are nevoie“, susțin fondatorii asociației.

Aceștia sunt:

Alexandru CĂLINESCU
Dorin DOBRINCU
Dan RADU
Cătălin URTOI
Florea IONCIOAIA
Ionel APOSTOL
Doru CĂSTĂIAN
Mihai CHIPER
Marius GRIGORE
Daniela MITROFAN
Cătălin MORARU
Romeo-Valentin MUSCĂ
Claudia NEGRĂU
Viorel OPREA
Cătălin PĂDURARU
Manuel PERJU
Radu POPESCU
Bogdan ROMAN
Sorin SIMON
Gregoriana TUDORAN
George ȚURCĂNAȘU
Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Data morții lui Putin, prezisă de un medium rus. Mai mult, a descris și modul în care va sfârși

4 Surpriză mare! Armamentul rusesc capturat în Ucraina colcăie de microcipuri fabricate în SUA!

5 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!