BREAKING Avertisment de la Banca Națională după asumarea legii austerității

BREAKING Avertisment de la Banca Națională după asumarea legii austerității

Rata inflației va crește considerabil în următoarele luni, urcând mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp, avertizează Banca Centrală, într-o primă ieșire publică după asumarea legii austerității fiscale. Ei explică și ce se va întâmpla pe termen lung: efectele nu mai sunt negative.

Pe orizontul mai îndepărtat de timp, adaugă bancherii centrali, pachetul de măsuri fiscal-bugetare e însă de natură să intensifice presiunile dezinflaționiste ale factorilor fundamentali, în principal prin efectele exercitate asupra cererii agregate, și să susțină o corecție relativ rapidă și consistentă a deficitului de cont curent, cu implicații favorabile asupra costurilor de finanțare a economiei și asupra cursului de schimb al leului, inclusiv în perspectivă.

Ce mai transmite BNR în comunicatul de marți:

  • Economia a stagnat în trimestrul I 2025, evoluție ce face probabilă o deschidere mai evidentă a deficitului de cerere agregată. (Deficitul de cerere agregată, în macroeconomie, se referă la situația în care cererea totală de bunuri și servicii într-o economie este mai mică decât oferta disponibilă la un anumit nivel de preț. Aceasta duce la o subutilizare a resurselor economice, cum ar fi forța de muncă și capitalul, și poate provoca o scădere a producției și a ocupării forței de muncă. În termeni mai simpli, deficitul de cerere agregată înseamnă că oamenii nu cumpără suficient pentru ca economia să funcționeze la capacitate maximă- n.red)
  • Față de aceeași perioadă a anului trecut, avansul PIB a înregistrat o nouă scădere în T1 2025, la 0,3%, de la 0,5% în ultimul trimestru din 2024.

Cererea internă a continuat însă să-și accelereze creșterea în termeni anuali, în principal pe seama dinamicii formării brute de capital fix, care a consemnat un salt, revenind consistent în teritoriul pozitiv, în timp ce consumul gospodăriilor populației și-a încetinit considerabil creșterea, dar a rămas principalul motor al avansului PIB.

  • Exporturile cresc mai lent decât importurile. Drept urmare, deficitul comercial și-a reaccelerat puternic creșterea față de aceeași perioadă a anului trecut, iar deficitul de cont curent și-a păstrat ritmul înalt de creștere în termeni anuali.
  • Cele mai recente date și analize indică o creștere moderată a economiei în termeni trimestriali în trimestrul II 2025
  • Astfel, în luna aprilie 2025, vânzările cu amă­nuntul au continuat să-și încetinească creșterea în termeni anuali, în timp ce serviciile prestate populației au recuperat în mare parte scăderea consemnată în trimestrul precedent. Dinamica anuală a volumului lucrărilor de construcții a reintrat foarte ușor în teritoriul negativ, însă producția industrială și-a accentuat puternic contracția în raport cu aceeași perioadă din anul precedent.
  • Pe piața muncii, noile date arată scăderi ale efectivului salariaților din economie în lunile martie și aprilie 2025, dar și o scădere a ratei șomajului BIM (Biroul Internațional al Muncii) pe ansamblul intervalului aprilie-mai, după ce aceasta a urcat la 6% în trimestrul I.
  • Dinamica anuală a salariului brut nominal a continuat să se reducă însă relativ lent în aprilie 2025, rămânând pe palierul de două cifre, iar cea a costului unitar cu forța de muncă din industrie a înregistrat un nou salt în debutul trimestrului II, ajungând la 21,8%.
  • Incertitudinile sunt asociate măsurilor corective suplimentare ce vor fi probabil adoptate în perspectivă în scopul continuării consolidării bugetare în conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE și cu procedura de deficit excesiv.
  • Absorbția și utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, sunt esențiale pentru contrabalansarea parțială a efectelor contracționiste ale consolidării bugetare și ale conflictelor geopolitice/comerciale, precum și pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice.

Următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 8 august 2025.


Citește și:

populare
astăzi

1 Apropo de modificarea impozitului la jocurile de noroc. Fratele Ursulei von der Leyen este președintele Superbet...

2 ALERTĂ Prăbușire fără precedent a PSD în sondaje! A scăzut sub PNL! AUR e la 40%!

3 Bravo lui! / Președintele, acuzat de CSM că a generat „un blocaj inexplicabil” în justiție pentru că nu a semnat decretele de pensionare pentru 51 de ma…

4 ALERTĂ Avertismentul pentru România al Institutului Robert Lansing în legătură cu declarațiile lui Viktor Orban

5 Încă o dovadă că lucrurile au luat-o razna în Ro / Conducerea CEC, răsfățată cu salarii imense de până la 27.000 de euro lunar!