BREAKING Kovesi, interviu INCENDIAR pentru BBC!

BREAKING Kovesi, interviu INCENDIAR pentru BBC!

Codruța Kovesi, la BBC: ”Candidatura e importantă și pentru mine, și pentru colegii mei, ca să ne putem continua munca. Guvernul nu m-a susținut, dar asta nu e important pentru mine. Nu am așteptat ajutorul lor. Jumătate de milion de oameni a apărat în stradă lupta împotriva corupției”.

Ascultă interviul  AICI

 Într-un interviu acordat duminică pentru BBC London, Laura Codruța Kovesi a făcut mai multe declarații cu privire la candidatura sa la Parchetul European și fenomenul de corupție din România, relatează  G4Media.ro

Fosta șefă a DNA a amintit că Guvernul României nu a susținut-o la Bruxelles, dar că acest lucru nu a contat în demersul său pentru că ”nu a așteptat niciodată ajutorul lor”:

”Da. Guvernul nu mi-a susținut candidatura la Parchetul European, dar acest lucru nu e important pentru mine. Nu am așteptat ajutorul lor (…) (Sunteți extrem de criticată de social-democrați după ce Liviu Dragnea a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC, instrumentat de DNA) Da, domnul Dragnea a fost implicat în două cazuri, a fost condamnat de două ori, dar pentru mine a fost un caz la fel ca toate celelalte (…) Noi nu am investigat oameni pentru că aceștia făceau parte din diferite partide politice (…) Am încercat să dau tot ce e mai bun în munca mea. Am fost procuror pentru 23 de ani. Am 46 de ani, deci jumătate din viața mea am fost procuror, între care procurorul general al României și procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a declarat fosta șefă a DNA.

Kovesi a vorbit și de activitatea sa din fruntea DNA și a fost întrebată dacă a primit amenințări în cei cinci ani în care a condus instituția Anticorupție. Aceasta a amintit de episodul Black Cube, în care a fost hărțuită în schimbul unui contract în valore de 1 milion de euro:

”Da, pot să spun că în funcția asta există tot timpul niște riscuri pentru că am anchetat oameni care au avut poziții înalte, care sunt bogați, au bani, iar reversul a fost mai mare decât de obicei: au încercat să ne intimideze pe noi sau pe familiile noastre. (Ați fost amenințată vreodată?) Am primit destule amenințări. A fost o companie acum 2 ani care a fost angajată ca să mă hărțuiască și pe mine, și pe familia mea, valoarea contractului lor era de 1 milion de euro (cazul Black Cube, n.red.). Am depus o plângere, două persoane au fost cercetate și condamnate, dar oamenii care au plătit contractul sunt încă liberi. Dar eu mi-am făcut treaba și în pofida acestui lucru”, a declarat Kovesi.

Candidată la șefia Parchetului European, fosta șefă a DNA a fost întrebată cum ar caracteriza actuala situație din România, prin prisma fenomenului corupției. Kovesi a subliniat că în România ”mentalitățile s-au schimbat”, amintind de protestele masive din februarie 2017, împotriva Ordonanței 13, dată de fostul ministru al Justiției Florin Iordache:

”Dacă vorbim de corupție în România, sunt câteva lucruri importante de spus. În urmă cu 12 ani, corupția era un fenomen generalizat, era ceva obișnuit ca cineva să dea mită pentru a primi anumite servicii sau alte lucruri similare. Dar după ce am devenit membri ai Uniunii Europene, lupta împotriva corupției a început cu adevărat în România. Mentalitatea s-a schimbat. În urmă cu doi ani, când Guvernul a încercat să dezincrimineze anumite fapte cum ar fi abuzul în serviciu, au fost proteste uriașe în România, mai mult de jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă pentru a sprijini statul de drept și lupta împotriva corupției. Deci asta ne arată că mentalitatea în România s-a schimbat. Sper ca activitatea noastră cu echipa de la DNA a contribuit semnificativ la schimbarea acestei mentalități”, a mai adăugat Kovesi.

Despre candidatura sa la Parchetul European, fosta șefă Anticorupție a precizat că este importantă atât pentru ea, dar și pentru colegii săi din DNA și pentru întreg sistemul judiciar a cărui independență este amenințată. Kovesi consideră că, prin această candidatură, va putea obține ceva pentru România, iar lupta anticorupție va putea fi continuată cu succes:

”(despre oamenii formați în sistemul judiciar comunist și postrevoluționar, n.red.) Eram foarte tânără la Revoluție, aveam doar 15 ani. Am avut ocazia să urmez Dreptul după Revoluție, am avut ocazia să lucrez într-un sistem judiciar independent, care apoi a fost integrat în structurile europene, iar în acest moment candidatura este foarte importantă nu doar pentru mine, ci este importantă de asemenea și pentru colegii mei și sistemul judiciar din țara mea. Pentru că în acest moment, independența sistemului judiciar este sub atac. Noi putem dovedi, eu și colegii mei, că prin această candidatură putem obține ceva pentru țara noastră și putem face ceva pentru a ne putea continua munca”, a mai spus Kovesi.

Întrebată fiind care consideră că sunt cele mai mari realizări ale sale, fosta șefă a DNA a spus că ”toate cazurile au fost importante pentru noi” și a trecut în revistă că DNA a investigat cele mai importante zone ale sferei politico-administrative: ”Am investigat înalți oficiali, miniștri, deputați și senatori, secretari stat, primari, președinți de consilii județene, deci toate aceste cazuri au fost importante”, a adăugat Laura Codruța Kovesi.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...