BREAKING Manifestație anunțată pentru miercuri la prânz la Ministerul Justiției: „Desființați urgent Secția Specială pentru magistrați”

BREAKING Manifestație anunțată pentru miercuri la prânz la Ministerul Justiției: „Desființați urgent Secția Specială pentru magistrați”

Asociația Declic anunță organizarea pentru miercuri, la ora 12:30, a unei manifestații în fața Ministerului Justiției în cadrul căreia îi va fi înmânată ministrului Ana Birchall o petiție semnată de peste 17.000 de persoane prin care se cere desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților (SIIJ).

Comunicatul Declic:

Într-un moment în care era cu adevărat nevoie de investigarea procurorilor și judecătorilor care nu și-au făcut treaba în cazul uciderii Alexandrei, Secția Specială și-a dovedit ineficiența. Nu am văzut decât un comunicat că s-au sesizat din oficiu. Apoi, la fel ca în cazul de la Caracal, procurorii Secției Speciale și-au luat liber în weekend.

În cazuri similare investigațiile se derulau și peste weekend, pentru că infractorii nu au zile libere, așa că nici anchetatorii nu pot avea, în situații de urgență.

De aceea, e momentul să ne vedem miercuri, 31 iulie, la ora 12.30, să îi cerem personal ministrului Justiției, Ana Birchall, desființarea Secției de Anchetare a Magistraților. 

Îi vom duce un mandat de 30 de zile, din partea semnatarilor petiției „Desființați urgent Secția Specială pentru magistrați” https://facem.declic.ro/campaigns/desfiintati-sectia-speciala-anchetat-magistrati

Nu este emis de o instanță, ci de cetățeni. Îi dăm suficient timp pentru a găsi soluția legală de a închide acest parchet. Vrem ca această secție să dispară, pentru ca procurorii și judecătorii care greșesc să fie anchetați urgent de un parchet responsabil. Această secție se grăbește când trebuie să scoată din joc procurori incomozi, dar când are un caz grav de anchetat își ia liber în weekend.

Suntem peste 17.000 de cetățeni care au semnat petiția prin care solicită închiderea secției de șantaj!

Secția Specială de investigare a magistraților a fost înființată anul trecut la inițiatiiva PSD și cu voturile parlamentarilor ALDE și UDMR.

Unitatea de parchet a fost criticată dur de instituții internaționale precum Comisia de la Veneția sau GRECO, care au recomandat desființarea acesteia, precizând că reprezintă un pericol pentru independeța justiției, deoarece prin intermediul acesteia se pot efectua presiuni politice asupra procurorilor și judecătorilor.

Una dintre primele acțiuni ale SIIIJ a fost anchetarea fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, în urma unei plângeri depuse de fugarul Sebastian Ghiță.

Fostul șef al Secției Speciale, procurorul Gheorghe Stan, a fost numit de PSD judecător la Curtea Constituțională.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /