BREAKING NEWS Comisia Europeană a declanșat miercuri „opțiunea nucleară” împotriva Poloniei! Urmează România?

BREAKING NEWS Comisia Europeană a declanșat miercuri „opțiunea nucleară” împotriva Poloniei! Urmează România?

Comisia Europeană a declanșat miercuri „opțiunea nucleară” împotriva Poloniei! Urmează România? Comisia Europeana a declansat miercuri o procedura fara precedent impotriva guvernului polonez, care a ramas surd la numeroasele solicitari de a renunta la o serie de reforme juridice controversate si care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Varsoviei, anunta AFP.

Executivul european a "concluzionat astazi ca exista un risc clar de incalcare grava a statului de drept in Polonia", intr-un comunicat in care adauga ca a declansat articolul 7 din Tratatul UE.

Varsovia era convinsa ca Bruxellesul nu se va multumi cu un nou bilant de etapa in cadrul reuniunii saptamanale de miercuri asupra "amenintarilor sistemice" asupra independentei justitiei din Polonia.

Bruxellesul "va activa probabil" articolul 7 din Tratatul UE, a afirmat saptamana trecuta noul premier Mateusz Morawiecki, in marja unui summit european, regretand in avans o masura "nedreapta" impotriva tarii sale.

Niciodata folosita pana acum, aceasta procedura a fost denumita uneori "optiunea nucleara" in randul sanctiunilor posibile pe care le poate adopta UE, deoarece poate conduce, la capatul unui proces complex, la suspendarea drepturilor de vot in cadrul Consiliului UE.

In prima faza, articolul 7 permite constatarea "existentei unui risc clar de incalcare grava" a statului de drept intr-o tara membra, cu sprijinul necesar a 22 de tari din UE.

Eventuale sanctiuni, insa, precum retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decat intr-o faza secunda care are nevoie, pentru a fi lansata, de votul unanim al tarilor europene, mai putin statul vizat.

"Trebuie sa o facem"

Ungaria a anuntat deja ca se va opune iar adoptarea efectiva a sanctiunilor pare improbabila. Bruxellesul mizeaza insa pe importanta simbolica a declansarii procedurii, care permite implicarea tuturor statelor membre in dezbatere.

Potrivit ministrului francez al Afacerilor europene, Nathalie Loiseau, fara angajamente de ultim minut din partea Varsoviei exista "o probabilitate puternica" de declansare, miercuri, a articolului 7. "Trebuie sa o facem, Franta sustine deplin Comisia in acest demers", a subliniat ea.

Comisia are in vedere mai multe reforme, printre care cea a justitiei constitutionale poloneze, adoptata in 2016, si cele mai recente care au vizat jurisdictii de drept comun, Curtea suprema si Consiliul National al Magistraturii.

In conditiile in care suspendarea dreptului de vot ramane o amenintare teoretica, UE cauta deja noi instrumente. Ideea care circula cel mai des este conditionarea accesului la fondurile structurale europene de respectarea valorilor si deciziilor UE.

"O tara cu derive in raport de statul de drept nu poate in acelasi timp sa ceara Bruxellesului sa fie sustinuta cu miliarde de euro din fondurile de coeziune", unde Polonia este principalul beneficiar, a avertizat ministrul francez Nathalie Loiseau.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

4 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

5 Așa o fi?