BREAKING NEWS Reacție dură a 12 state aliate după modificarea legislației penale! Avertisment fără precedent!

BREAKING NEWS Reacție dură a 12 state aliate după modificarea legislației penale! Avertisment fără precedent!

12 state aliate României, printre care SUA, Germania, Franța, au făcut public un comunicat de presă prin care fac apel la toate părțile implicate în modificarea Codului de Procedură Penală și a Codului Penal ”să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”.

Comunicatul remis presei a fost dat în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii.

Comunicatul celor 12 mai arată că ”ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane”.

Comunicatul integral:

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient.

Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor.

Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.

Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia.”

Statele aliate ale României au criticat anul trecut și OUG 13, dar și modificările aduse legilor Justiției. În februarie 2017,  șase țări – SUA, Franţa, Germania, Canada, Belgia şi Olanda au criticat OUG privind justiţia şi au cerut retragerea ei, atrăgând atenția că aceasta contravine normelor statului de drept şi subminează poziţia României.

În decembrie 2017, șapte state membre ale Uniunii Europene (Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Olanda şi Suedia) au solicitat coaliţiei PSD – ALDE să evite orice acţiune care ar putea slăbi independenţa justiţiei şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei.

Context:

Context:

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat pe 18 iunie, într-o ședință cu program prelungit, modificările controversate aduse de PSD, ALDE și UDMR Codului de procedură penală.

Noul act normativ conţine prevederi care ar putea afecta dosarele lui Liviu Dragnea sau care au legătură cu el: Tel Drum, Belina, Angajările fictive (în care liderul PSD a primit 3 ani şi jumătate de detenţie efectivă), ba chiar şi dosarul Referendumul (în care Dragnea a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare).

Legea conţine mai multe prevederi care schimbă regulile de administrare a probelor şi care vor îngreuna sau face chiar imposibile anchetele penale, după cum a arătat DNA într-o analiză privind impactul schimbărilor legislative.

La rândul său, DIICOT a avertizat că una dintre modificările la Codul de Procedură Penală ar duce la închiderea a 4.770 de dosare. ”Pentru DIICOT, principala afectare e închiderea intempestivă a 4.770 de dosare ca urmare a dispoziției potrivit căreia dosarele în care după un an nu a fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise, clasate”, a declarat marți Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, despre impactul modificării Codului de Procedură Penală.

Opoziția și Înalta Curte de Casație și Justiție au atacat la Curtea Constituționalămodificările aduse Codului de procedură penală. Sesizările vor fi discutate la CCR pe 18 iulie.

Ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, a avertizat că modificarea Codului de Procedură Penală, votată luni noaptea în Parlament, poate afecta cooperarea judiciară dintre România și celelalte state membre UE.

Asociația Forumul Judecătorilor din România a solicitat Curții Constituționale să încuviințeze depunerea unui set de argumente în legătură cu o serie de obiecții de neconsituționalitate aduse modificărilor la Codul de Procedură Penală și la legea de organizare judiciară. FRJ cere să intervină printr-un așa numit amicus curiae, prin care se permite persoanelor calificate într-un anumit domeniu să participe la procedură, observațiile fiind de natură să sprijine soluționarea corectă a cauzei.

Președintele Klaus Iohannis a criticat modificarea Codului de Procedură Penală, spunând că ”PSD nu doar că încearcă să amputeze puterile președintelui, ci și puterile justiției, ceea ce e foarte foarte grav. Vedem acum ceva nemaintâlnit. Majoritatea PSD votează legi pentru șeful lor, legi cu dedicație pentru Dragnea, ceea ce e pur și simplu indamisibil. Evident că voi folosi prerogativele constituționale pentru a solicita o îmbunătățire a acestui text. O să scriu fie Curții Constituționale, fie Parlamentului… Pot să vă confirm că toți musafirii mei sunt foarte îngrijorați de această abordare pe legea votată aseară târziu”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia