BREAKING Partidul lui Plahotniuc anunță retragerea de la guvernare. Maia Sandu rămâne premierul R.Moldova!

BREAKING Partidul lui Plahotniuc anunță retragerea de la guvernare. Maia Sandu rămâne premierul R.Moldova!

BREAKING Partidul lui Plahotniuc anunță retragerea de la guvernare. Maia Sandu rămâne premierul R.Moldova!

Vladimir Cebotari, vicepreședinte al PDM (partidul fondat de Vlad Plahotniuc), a anunțat vineri într-o declarație de presă că guvernul Pavel Filip va demisiona pentru a lăsa guvernul Maia Sandu să conducă țara. ”Ne retragem pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe”, a spus Cebotari.

”Vom lupta împotriva celor care încearcă să federalizeze țara”, a spus Cebotari, indicând ”binomul PSRM – ACUM”.

Prin plecarea guvernului Filip se rezolvă o mare parte a crizei politice din Republica Moldova, unde Curtea Constituțională, apropiată de PDM, invalidase noul guvern condus de Maia Sandu în urma realizării unei coaliții guvernamentale între blocul ACUM (format din partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase) și partidul pro-rus PSRM, condus de președintele Igor Dodon.

Decizia PDM vine pe fondul unui adevărat desant diplomatic la Chișinău, unde azi au venit consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, secretarul de stat Dan Neculăescu, iar la sediul PDM au venit în timpul amiezei ambasadorul SUA și alți diplomați.

Comunicatul oficial al PDM: PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului

Partidul Democrat din Moldova a decis, în ședința Consiliului Politic Național de astăzi, în condițiile lipsei deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare, dar în același timp necesitatea de a debloca criza în care se afla țară, retragerea de la guvernare, prin prezentarea demisiei Guvernului.

Vicepreședintele PDM Vlad Cebotari a declarat după ședința CPN că decizia de azi are efect politic, va rezolva parțial problema blocajului politic și va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere. Însă, în opinia PDM, decizia de astăzi nu va soluționa în nici un fel problema blocajului juridic și instituțional în care se află tara. ”În aceste condiții, sarcina preluării în legalitate a guvernării rămâne a fi rezolvată de binomul PSRM-ACUM, creat de Igor Dodon și partidele așa-zis pro europene, cum le-a denumit foarte interesant și sugestiv președintele Federației Ruse, care a salutat crearea acestui binom”, a afirmat Vlad Cebotari.

Vicepreședintele PDM a amintit că democrații au dorit să fie luate decizii pentru ca guvernarea să poată fi preluată legal, însă din cauza refuzului la dialog nu s-a putut găsi compromisul care putea rezolva întreaga criză în care se află țara. Totodată, Vlad Cebotari a subliniat că, indiferent ce soluții se vor găsi în continuare, câtă vreme există deciziile Curții Constituționale în vigoare, Guvernul care se va instala va funcționa ilegal, iar funcționarii din instituții nu vor putea legal sa execute deciziile unui astfel de Guvern și se vor afla într-o situație de risc juridic. ”Din această cauză, cel mai probabil se va ajunge până în final la alegeri anticipate, singura forma prin care se poate soluționa legal și complet criza in care binomul PSRM-ACUM au băgat țara”, a mai opinat vicepreședintele PDM.

Vlad Cebotari a reiterat că PDM rămâne în continuare deschis dialogului și este gata găsească împreună cu partidele parlamentare cele mai bune soluții pentru a avea un Parlament și un Guvern legitim.

Vicepreședintele democrat a adresat și un mesaj către susținătorii PDM, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul și solidaritatea demonstrate, pentru faptul ca au dus partidul nostru la cel mai mare nivel politic din istoria sa. ”PDM intră într-o nouă etapă, va face o politică activă și va promova interesul cetățenilor și al Republicii Moldova, va lupta împotriva celor care încearcă să o federalizare, să o vândă pe bucăți, dar cel mai important, va lupta pentru ca promisiunile făcute în campania electorală sa fie îndeplinite, pentru ca ele sunt angajamente pentru ca viața oamenilor să fie mai bună”, a punctat Vlad Cebotari în adresarea către susținătorii PDM.

La fel, vicepreședintele PDM i-a îndemnat pe cei care susțin partidul să-și păstreze calmul și să manifeste reținerea, pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe. ”Le promitem însă că PDM va reuși prin instrumentele pe care le are la dispoziție sa readucă stabilitatea în țară. Foarte curând le vom da susținătorilor noștri noi motive ca sa fie mândri de echipa noastră politică și de modul în care acționăm pentru a ne ajuta țara și a o proteja. În același timp, așa cum a făcut tot timpul PDM, își va susține fiecare membru al echipei sau simpatizant, în cazul în care vor exista presiuni sau abuzuri asupra lor, de orice fel. Rămânem o echipă unită și solidară, așa cum ne știe toată lumea, gata să muncească eficient in sprijinul moldovenilor”, a asigurat vicepreședintele PDM.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia