Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

BREAKING Timmermans: Comisia urmărește cu mare îngrijorare discuțiile din România referitoare la o posibilă OUG pentru revizuirea sentințelor definitive

BREAKING Timmermans: Comisia urmărește cu mare îngrijorare discuțiile din România referitoare la o posibilă OUG pentru revizuirea sentințelor definitive. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, atrage atenția asupra faptului că urmărește ”cu mare îngrijorare” discuțiile din România privind o posibilă ordonanță de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive pronunțate de completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și recomandă guvernului de la București să revină urgent asupra modificărilor aduse legislației din justiție, relatează G4Media.ro.

Afirmațiile au fost făcute de Timmermans într-un răspuns către Parlamentul European, la o întrebare pusă pe această temă de copreședinta grupului Verzilor, Ska Keller.

Răspunsul integral dat de Timmermans: 

Comisia urmărește cu mare îngrijorarea evoluțiile privind statul de drept din România, inclusiv discuțiile referitoare la o posibilă ordonanță de urgență care să dea posibilitatea celor condamnați definitiv să conteste sentințele în urma deciziei Curții Constituționale care a vizat completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (7 noiembrie 2018).

Comisia a atras atenția în repetate rânduri și la toate nivelurile asupra faptului că România trebuie să readucă urgent procesul de reformă (în justiție – n. red.) pe calea cea bună. Acest lucru înseamnă să facă progrese, nu regrese și să se abțină de la orice măsură care ar anula realizările obținute în ultimii ani.

Pentru a realiza acest lucru, cel mai bun start ar fi îndeplinirea recomandărilor făcute de Comisie în ultimul raport MCV din noiembrie 2018, să fie stopate modificările, iar procesul să fie reluat de la capăt pe baza unor consultări veritabile și a expertizei oferite de instituțiile internaționale.
Comisia își reafirmă hotărârea de a folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a promova și a pune în aplicare respectul pentru valorile europene de bază, prevăzute în articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene, inclusiv statul de drept, în toate statele membre.

Întrebarea adresată lui Timmermans de Ska Keller pe 24 ianuarie 2019:

Subiect: Guvernul român și-a manifestat intenția de a adopta o ordonanță de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive pronunțate în cazurile de corupție.Curtea Constituțională a României a decis pe 7 noiembrie 2018 că Înalta Curte de Casație și Justiție a încălcat atribuțiile autorității legislative prin faptul că a refuzat să-i tragă la sorți pe toți judecătorii din completurile de 5. În decizie se prevede că ea se aplică doar de la data publicării și doar cazurilor aflate în curs de judecată.

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Justiției și de prim-ministrul României, intenția este de a fi adoptată o ordonanță de urgență pentru a permite infractorilor de rang înalt să beneficieze retroactiv de decizia Curții Constituționale.

Măsura avut în vedere ar constitui o încălcare a statului de drept, deoarece ar avea efecte retroactive, un lucru interzis, dar și pentru că ea s-ar aplica doar Înaltei Curți de Casație și Justiție, singura instanță competentă să judece dosarele demnitarilor.

Ce măsuri va lua Comisia pentru a apăra statul de drept din România în acest caz?

Intenționează Comisia să activeze planul de acțiune privind statul de drept pentru a evalua situația din România?


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia PSD / Aceasta este diploma falsă de inginer a directorului general al Transelectrica!

2 Semnal-ȘOC pentru PSD! Pro TV, audiență URIAȘĂ cu episodul despre Teleorman de la „România, te iubesc”

3 Americanii au avut un șoc: Nici în Africa nu se mai întâmplă așa ceva! Dragnea: Mesajul meu e clar și ferm, la…

4 ȘOC în CSM! Birchall desființează Secția Specială! Declarații care le-au dus în pragul leșinului pe Savonea și…

5 Fraților, voi vedeți unde-am ajuns? Fiola pune condiții STS pentru a putea folosi tabletele care împiedică vot…

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!