Brexit: Malta, reticentă în a prelua, la 1 ianuarie 2017, președinția Consiliului UE pentru un an

Malta a anunțat vineri că este reticentă în a prelua, la 1 ianuarie 2017, președinția Consiliului Uniunii Europene pentru un an, astfel încât să asigure conducerea acestei instituții și în a doua jumătate a anului viitor, când mandatul ar fi urmat să fie deținut de Marea Britanie, potrivit DPA.

* LIVE UPDATE Referendum în Marea Britanie: Tabăra Brexit a câștigat cu 51,9% din voturi

Cel mai mic stat din UE va prelua la 1 ianuarie președinția semestrială prin rotație a Consiliului UE, fiind prevăzut să fie urmată de Marea Britanie. Rezultatul referendumului de joi din Marea Britanie a născut însă o nouă problemă.

''Nu am fost contactați oficiali despre această problemă, dar neoficial au existat unele discuții'', a spus premierul maltez Joseph Muscat, într-o conferință de presă.

''Dacă instituțiile UE ne cer să asigurăm președinția pentru două semestre (consecutive), atunci ar trebui să vedem ce resurse avem și vom lua apoi o decizie. Dar vom avea mai degrabă un mandat de șase luni'', a explicat el.

Muscat, politician social-democrat care cândva a pledat contra apartenenței Maltei la UE, a afirmat că rezultatul votului de joi din Marea Britanie înseamnă că țara sa a pierdut un aliat esențial în interiorul Uniunii Europene.

La 1 iulie acest an, președinția semestrială a Consiliului UE, asigurată în prezent de Olanda, va fi preluată de Slovacia.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre britanici au votat joi în favoarea Brexit-ului. Rata prezenței la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Să sperăm că aceste lucruri nu se vor adeveri

2 Zvon / Serviciile secrete din NATO ar fi avertizat în legătură cu un „incident de securitate potențial cu impact…

3 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

4 Așa o fi?

5 VIDEO Aceste roiuri imense de lăcuste se îndreaptă spre China! Tocmai au trecut de Bahrain!

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan