Brexit: Mii de europeni aflaţi în Regatul Unit riscă să-şi piardă drepturile (asociaţie)

Brexit: Mii de europeni aflaţi în Regatul Unit riscă să-şi piardă drepturile (asociaţie)

Mii de europeni vulnerabili care trăiesc în Regatul Unit riscă să-şi piardă drepturile din cauza Brexitului, au avertizat joi militanţi ai asociaţiei The3Million, care apără interesele cetăţenilor europeni în Regatul Unit, transmite AFP.

Regulile în materie de imigraţie se schimbă pentru europenii care sosesc în Regatul Unit începând din ianuarie 2021; cei care locuiesc deja acolo îşi vor păstra drepturile cu condiţia prezentării unei cereri privind statutul de rezident.

Potrivit datelor oficiale, autorităţile britanice au primit 3,9 milioane de cereri, 56% dintre solicitanţi primind statutul de rezident permanent acordat persoanelor care au trăit o perioadă continuă de cel puţin cinci ani pe teritoriul britanic, ceea ce le va permite să continue să lucreze şi să beneficieze de ajutoare sociale după Brexit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie acest an, după 47 de ani de apartenenţă la blocul comunitar, dar a intrat într-o perioadă de tranziţie în care relaţiile dintre Londra şi Bruxelles sunt guvernate de legile UE, pentru a le oferi cetăţenilor şi companiilor timp pentru a se adapta.

Londra a exclus deja posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie 2020, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale guvernului britanic.

În absenţa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa