Brexit: O amânare suplimentară ar fi o soluţie raţională, apreciază Donald Tusk

Brexit: O amânare suplimentară ar fi o soluţie raţională, apreciază Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat luni că o amânare suplimentară a Brexitului, dincolo de data de 29 martie 2019, ar fi o soluţie ''raţională'' pentru Londra, transmit AFP şi Reuters.

''Cred că, ţinând cont de situaţia în care ne găsim, o amânare suplimentară ar fi o soluţie raţională'', a estimat Tusk în conferinţa de presă de la încheierea summitului UE-Liga Statelor Arabe, desfăşurat în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.

Oficialul european a subliniat că, indiferent de rezultat, statele membre ale UE vor da dovadă de ''înţelegere şi bunăvoinţă maxime''.

Comentariile lui Donald Tusk survin după ce duminică el s-a întâlnit cu premierul britanic Theresa May, în marja summitului de la Sharm el-Sheikh.

Discuţia dintre cei doi a inclus ''contextul juridic şi procedural al unei potenţiale amânări''. ''Cred că, în situaţia în care ne aflăm, o amânare ar fi o soluţie raţională. Dar premierul May încă este de părere că poate evita acest scenariu'', a adăugat Tusk.

''Cu cât rămâne mai puţin timp până la 29 martie, cu atât este mai mare probabilitatea unei amânări'', a spus el, adăugând că acesta este un ''fapt obiectiv''.

Theresa May a promis că, dacă nu va obţine până pe 27 februarie o revizuire a acordului privind Brexitul, parlamentul britanic va avea ocazia de a vota următorii paşi. Se aşteaptă ca unii parlamentari să se folosească de acest lucru pentru a încerca să smulgă de la guvern controlul procesului.

Şefa guvernului de la Londra încearcă să obţină modificări la pachetul de măsuri privind Brexitul înainte de un alt vot în parlament. În cazul în care nu va reuşi, Theresa May va trebui să decidă dacă va amâna Brexitul sau riscă să pună în pericol cea de-a cincea mare economie a lumii prin ieşirea din UE fără un acord pe 29 martie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...